Povežite se sa nama

Vijesti

GI 21. MAJ: „Ustoličenje Joanikija kruna velikosrpskih nasrtaja“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Planirano ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, uz prisustvo srpskog patrijarha Porfirija kruna je velikosrpskih nasrtaja na Crnu Goru, ocijenjeno je iz Građanske inicijative 21. maj

Tim činom, kako saopštavaju iz GI 21. maj, zvanični Beograd želi da, „pod crkvenom maskom i uz podršku servilne parlamentarne većine i otužne Krivokapićeve vlade, potvrdi svoju prevlast u Crnoj Gori“.

„Velikosrpski planeri su odlučili da ustoličenje obave u uzurpiranom Cetinjskom manastiru koji je istorijsko središte Crnogorske pravoslavne crkve i simbol crnogorskog pravoslavlja i slobodarstva, što je nedopustiva i opasna provokacija“, navodi se u saopštenju.

Ceremonijalno predstavljajući Joanikija kao mitropolita crnogorsko-primorskog, kažu iz GI 21. maj, što je, navode, „jednako svim lažnim ustoličenjima od 1920. do danas, SPC želi da potvrdi svoj povlašćeni konfesionalni i parapolitički status u Crnoj Gori“.

„Zato je predviđena velikosrpska etnofiletistička ceremonija samo providna slika jedne crkve i jedne politike koja je duboko suprostavljena crnogorskim državnim i nacionalnim interesima i presudnim vrijednostima proevropske i antifašističke Crne Gore“, kazali su iz GI.

Kažu da zato i ne čudi što se „nakon više od osamdeset godina ustoličava drugi Joanikije na uzurpiranom tronu Svetog Petra Cetinjskog“.

„Prvi je bio sluga fašističkih okupatora, dok je ovaj sadašnji njegov ideološki istomišljenik i pokorni Vučićev episkop. A obojicu istorijski spajaju političke i klerikalne dužnosti usmjerene protiv crnogorske duhovnosti i političkog integriteta i nezavisnosti Crne Gore. Zato će demokratski otpor najavljenom ustoličenju biti prvorazredni zadatak crnogorskih patriota i progresivne javnosti. Svi na Cetinje“, navodi se u saopštenju koje potpisuju predsjednik Savjeta Miodrag Živković, izvršni koordinator Ljubomir Filipović i programski koordinator Rade Bojović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije