Povežite se sa nama

Vijesti

GLASALI: Parlament Prijestonice pozvao da se ustoličenje obavi u nekom drugom gradu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je zaključke kojima pozivaju SPC da odustanu od ustoličenja mitropolita Joanikija najavljenog za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, ili da ga održe u drugom gradu. Upravu policije pozivaju da zabrani ustoličenje na Cetinju. Za zaključke su glasala 23 odbornika, protiv su bila 4

“Uvažavajući odvojenost crkve u države, poštujući vjerska prava i slobode, ali i cijeneći da su mir i stabilnost najvažniji pozva SPC da revidira svoju odluku o ustoličenju mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, te da tu tu svečanost organzuje u nekom drugom gradu”, navodi se u zaključcima Prijestonice.

U zaključcima se navodi i da Skupština Prijestonice poziva sve društvene aktere na smirivanje tenzija, dijalog i toleranciju.

“Skupština Prijestonice Cetinje u cilju očuvanja mira, stabilnosti i bezbjednosti građana i imovine poziva Upravu policije, da u koordinaciji sa nadležnim organima, u skladu sa svojim ovlašćenjima, postujući Ustav i zakon, planiranu organizaciju ustoličenja mitropolita SPC 5. septembra progalsi skupom visokog rizika i donese odluku o zabrani njegovog organizovanja na Cetinju”, navodi se u zaključcima koje je usvojila Skupština prijestonice.

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan kazao je da bi ustoličenje trebalo obaviti van Cetinja.

“Ovaj stav jasno smo predočili više puta nosiocima vlasti na državnom nivou, jer su u njihovim rukama operativna saznanja o razvoju bezbjednosne situacije i svim rizicima, ali i instrumenti moći. Zato ih pozivam na odgovoran odnos i poštovanje Ustava. Pozivam i mitropolita Joanikija da kao duhovnik pozove vjernike na smirivanje tenzija i da čin ustoličenja organizuje van Cetinja”, naveo je Kašćelan.

Predstavnica cetinjskog odbora Građanskog pokreta URA Jovana Radović kazala je kako i sama vjeruje da 5. septembra neće doći u ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, te da to želi zbog mira svom narodu.

“Ne želim da taj vjerski čin posluži nekima za eskalaciju tenzija”, poručila je Radović.

Pozvala je sve na toleranciju mir i ljubav.

“Cetinjski manastir moramo doživljavati kao mjesto okupljanja građana svih vjera i nacija, pomirenja, a ne svađe, mjesto ljubavi, a ne mržnje ovo mora da shvati i MCP, i uvaži volju građana Cetinja”, poručila je Radović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije