Povežite se sa nama

Društvo

GOJKO PEROVIĆ: Bivši režim htio da vedri i oblači u crkvi, sad to žele neki drugi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Bivši režim u Crnoj Gori je pretendovao da vedri i oblači u crkvi, a slične ambicije pokazuju i autori najnovijih propagandi protiv SPC u Crnoj Gori, kazao je rektor cetinjske bogoslovije Gojko Perović.

Navode o paracrkvenim strukturama i tezama da pojedini žele da odvoje Mitropoliju crnogorsko-primorsku od SPC, Perović je nazvao nezapamćenom anticrkvenom agitaciju u ime (ne)prepoznatljivih političko-medijskih lobija, “a protiv same Crkve.”

“Moja poruka i ocjena takve kampanje je sljedeća: Koga god na javnoj sceni čujete da govori o tome i da koristi takve neosnovane i ružne izraze o sveštenstvu SPC u Crnoj Gori, taj i takav nema dobre namjere, taj i takav pokušava da potkopava jedinstvo Crkve projavljeno na upravo završenom Saboru, taj i takav ne zna ništa o crkvenom životu u Crnoj Gori. Ipak, anticrkvena propaganda, sama po sebi, za nas u Crnoj Gori nije novost. Ona je bila veoma aktivna minulih godina”, naveo je Perović za Glas Srpske.

Na konstataciju da je ta vlast poražena na izborima i pitanje da li napadi dolaze sa drugih adresa, Perović ističe da nijesu očekivali da će, “pošto smo je zajedno sa narodom porazili”, biti aktivirana sa drugih adresa.

“O toj i takvoj agitaciji mislim isto što i o onoj koja je ranije viđena u Crnoj Gori. Ove propagande se mogu razlikovati u sadržaju, ali su u estetskom i etičkom smislu veoma srodne. I obje su anticrkvene. I bivši režim u Crnoj Gori je pretendovao da vedri i oblači u našoj Crkvi, a slične ambicije pokazuju i autori najnovijih propagandi protiv SPC u Crnoj Gori – za koje me pitate”, dodaje Perović.

Perović je podsjetio i da je sa određenih medijsko ideološko-propagandnih adresa za izdaju i separatizam bio optuživan lično i preminuli mitropolit Amfilohije.

Istakao je da novi mitropolit Joanikije bio jedan od predvodnika opštenarodnog pokreta u kom je SPC u Crnoj Gori preporođena

“Mi smo u litijama imali ne samo molitveni hod, niti samo mirni građanski protest, a jeste bilo oboje, već i jednu narodnu aklamaciju koju i kakvu Crkvu narod u Crnoj Gori vidi kao svoju, kao i ko su oni pastiri za kojima je narod krenuo i kojima vjeruje. Zato bih kazao da se ne radi ni o mojim, ni o drugim pojedinačnim ljudskim nadanjima i analizama, nego o nepodijeljenom sabornom narodnom uvjerenju ko bi mogao ili trebalo da bude crkveni pastir ove drevne svetosavske eparhije. A to se uvjerenje naroda sabiralo oko ličnosti vladike Joanikija”, zaključuje Perović.

Dodao je i da je zadatak novih crkvenih lidera jeste i razvijanje značajne uloge Crkve u sekularnom građanskom i demokratskom društvu.

“Ugovor između SPC i države Crne Gore je civilizacijska društvena potreba koju moramo zadovoljiti. To mora biti učinjeno blagovremeno i na način koji neće narušiti ni crkvene kanone, ni državne propise. Ovu temu ne bi trebalo koristiti u dnevno-politička prepucavanja i stranačka razračunavanja. Potpisivanjem Ugovora, pažnju društva i institucija u Crnoj Gori treba skrenuti sa crkvenih tema na teme vezane za život građana i prosperitet države”, poručio je Perović na pitanje oko Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC.

IZVOR: Glas srpske

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije