Povežite se sa nama

Društvo

GP NOVA LJEVICA: Ugovor sa SPC potpisati nakon uključivanja javnosti i pokrenutog dijaloga

Objavljeno

-

Mijović
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Građanski pokret “Nova ljevica” zatražio je od predsjednika i potpredsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića da odustanu od potpisivanja ugovora o definisanju odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) dok se njegov sadržaj ne predstavi i ne objavi u javnosti i dok se o njemu, upravo zbog snažnog otpora i izraženih podjela, ne povede konstruktivni dijalog.

“Građanski pokret “Nova ljevica” je, kroz uspostavljenu predizbornu koaliciju “Mir je naša nacija”, dio vladajućih partija kojima su građani i građanke Crne Gore na minulim parlamentarnim izborima dali povjerenje da crnogorsko društvo vode u pomirenje i napredak”, navode u saopštenju.

Kako su saopštili,  “Nova ljevica” se, u sklopu svojih programskih opredjeljenja bavi svim pitanjima koja se odražavaju na društvenu koheziju i solidarnost pa u skladu sa tim, ističu da objektivno prate i razmatraju višedecenijsko izraženo pitanje podjela među građanima pravoslavne vjere.

“Građani su nam dali povjerenje i mandat da doprinosimo miru, boljem razumijevanju između svih građana, njihovom pomirenju, prihvatanju različitosti i odsustvu svake diskriminacije”, poručuju u saopštenju.

GP “Nova ljevica” je apelovala na čelnike Vlade da sve vladajuće partije ostanu na tim pozicijama i da momentalno prestane nepotrebno podizanje tenzija i demonstracija sile, koja se u značajnom dijelu javnosti, u koje spadaju i zdrave snage, shvata kao pobjeda ne samo nad etničkim Crnogorcima, već i nad građanskom i sekularnom državom. Ističu da o tome su obavezni voditi računa!

“Ugovor sa SPC treba da doprinese daljim i boljim odnosima a naročito nastavku poštovanja ljudskih prava i spuštanju tenzija u društvu. Zato je i nepotrebno a i neprihvatljivo da se takve aktivnosti kompromituju nastupom koji se prepoznaje kao hegemonistički i osvajački, uz ignorisanje ostalih vjerskih zajednica2, zaključuju u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije