Povežite se sa nama

Vijesti

GRAĐANSKA INICIJATIVA: Skupština Prijestonice o vraćanju Cetinjskog manastira CPC

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

„Da bi ona već decenijama bila nedostupna i zabranjena za korišćenje vjernicima i sveštenstvu CPC i suverenističkim građanima Prijestonice“, kaže se u zahtjevu

Skupština Prijestonice danas će razmatrati Građansku inicijativu za „vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC)“.

Osnov za raspravu o toj temi je peticija koju je potpisalo 600 građana Cetinja.

U obrazloženju se navodi da bi usvajanjem inicijative kroz legitimnu odluku lokalnog parlamenta, bilo uspostavljeno poštovanje Ustavom garantovanih ljudskih prava i ispravljanje istorijske nepravde.

Ističe se da su svetinju, čije „vraćanje traže CPC-u“, gradile generacije Cetinjana i Crnogoraca, među kojima i preci potpisnika inicijative.

„Da bi ona već decenijama bila nedostupna i zabranjena za korišćenje vjernicima i sveštenstvu CPC i suverenističkim građanima Prijestonice“, kaže se u zahtjevu.

Navodi se da „dosadašnji i sadašnji korisnik Cetinjskog manastira umjesto hrišćanske ljubavi i sloge, poštovanja i uvažavanja Cetinjana i Crnogoraca i njihovih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom Crne Gore i Univerzalnom deklaracijom Organizacije Ujedinjenih nacija, ovu svetinju zlupotrebljava i devastira“.

“A ona mu služi za raspirivanje podjela, izazivanje sukoba i širenje mržnje među vjernicima i građanima“, kaže se u inicijativi.

Građani, potpisnici peticije, smatraju da bi se ispunjavanjem njihovog zahtjeva uspostavio mir, sloga, međusobno poštovanje, hrišćanska ljubav, razum, istina, čuvanje ljudskih prava, i ispravila istorijska nepravda.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije