Povežite se sa nama

Društvo

GRADSKI PORTAL: Raonić u sukobu interesa

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić, koji je jedini do sada predao kandidaturu za generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore, tvrdi da nije u konfliktu interesa, iako su čak četiri od devet članova Savjeta RTCG u poslovnim odnosima sa NVO na čijem je čelu.

“Ovakvo tumačenje dolazi iz krugova koji žele da RTCG, umjesto istinskog Javnog servisa, ostane u rukama pojedinaca ili partija. Ako krugovi o kojima govorim žele da javnosti nametnu ovako zlurado tumačenje, onda će me lako dovesti  u vezu sa svih devet članova Savjeta budući da sam od nekih od njih kupovao slike ili imao slične aranžmane”, kaže Raonić za Gradski portal.

Media centar: Raonić u sukobu interesa, izmijeniti Statut RTCG

Na hitne izmjene Statuta RTCG, radi sprečavanja konflikta interesa u odlučivanju Savjeta i otklanjanja nepreciznosti, pozvao je NVO Media centar. To je, kako navode, posebno važno jer se kandidature za generalnog direktora dostavljaju do 19. jula.

“Ukoliko se ne propiše preciznije značenje sukoba interesa i postupak glasanja članova/ica Savjeta u tim situacijama, kandidat za generalnog direktora Boris Raonić može biti izabran glasovima Amine Murić, zaposlene u Građanskoj alijansi u kojoj je Raonić direktor, kao i Bojana Baće, koji je istovremeno član Savjeta RTCG i član Savjeta Građanske alijanse”, naveo je direktor NVO Media centar Dragan Đurović u saopštenju dostavljenom Gradskom portalu.

U Savjetu RTCG je, dodaje Đurović, i predstavnica Unije slobodnih sindikata iz Sindikata medija Marijana Camović-Veličković, koja sa Građanskom alijansom realizuje zajednički projekat.

“Projektno partnerstvo sa Građanskom alijansom ima i NVO LGBT Forum Progres, u kojem je zaposlena članica Savjeta RTCG Milica Špajak. Njenu kandidaturu za članicu Savjeta RTCG upravo je podržala, pored ostalih NVO, i Građanska alijansa. Kandidat Raonić je sa najmanje 4 člana/ice Savjeta u poslovnim odnosima, a nepreciznost u aktima RTCG može nanijeti štetu upravo kandidatima i članovima Savjeta RTCG. Vjerujemo da će, osim Savjeta RTCG, i kandidati za generalnog direktora podržati inicijativu Media centra da se preciziraju situacije i procedure koje onemogućavaju sukob interesa prilikom donošenja odluka u Savjetu RTCG”, navodi se u saopštenju.

Đurović ocjenjuje da će, ukoliko izbor generalnog direktora bude opterećen sukobom interesa, to u startu urušiti kredibilitet Savjeta RTCG.

Marijana Camović-Veličković saopštila je Gradskom portalu da pitanja u vezi sa potencijalnim konfliktom interesa ne bi komentarisala jer je rasprava o dopunama Statuta RTCG, o kojima je Savjet danas trebalo da raspravlja, odgođena.

Zajedničko vlasničko ili upravljačko pravo u NVO

Advokat Nikola Martinović navodi da članovi Savjeta RTCG ne mogu glasati ukoliko imaju lični ili povezani interes sa nekom tačkom o kojoj se glasa.

“Sukob interesa predstavlja ukoliko oni zajednički imaju neko ili vlasničko ili upravljačko pravo u nekoj NVO. Dakle, neki drugi član, ukoliko ima sa Raonićem bilo šta u nekoj drugoj NVO, ne bi mogao da glasa za njega”, kaže Martinović za Gradski portal.

ASK: Dužni da obavijeste o eventualnoj povezanosti

I iz Agencije za sprječavanje korupcije navode da povezana lica u Savjetu RTCG ne bi mogla da glasaju za kandidata Borisa Raonića.

“Ukoliko bi se članovi Savjeta Radio Televizije Crne Gore, koje bi Zakon o sprječavanju korupcije prepoznao kao povezana lica, našli u potencijalnom sukobu interesa pri odlučivanju o izboru generalnog direktora, bili bi dužni da o tome, u skladu sa članom 8 stav 1 Zakona, davanjem izjava o postojanju privatnog interesa obavijeste ostale učesnike u odlučivanju”, saopšteno je iz ASK Gradskom portalu.

Raonić: Ispunjavam uslove za prijavu

Raonić je trenutno i član Savjeta Agencije za elektronske medije i kao javni funkcioner ne može da bude imenovan za generalnog direktora RTCG.

“Zakoni o sprečavanju konflikta interesa i Nacionalnom javnom emiteru RTCG veoma su precizni: jedina prepreka za imenovanje na mjesto generalnog direktora može biti moje članstvo u Savjetu AEM-a. Međutim, zakon daje mogućnost od 15 dana da podnesem ostavku po imenovanju, što bih i uradio ukoliko budem izabran”, ističe Raonić za Gradski portal.

Borisa Raonića smo pitali da li ispunjava uslov iz konkursa RTCG, koji predviđa da kandidat za generalnog direktora ima deset godina iskustva na rukovodećim pozicijama uz odgovarajuću stručnu spremu, tj, stepen VII-1. Raonić tvrdi da “apsolutno ispunjava” uslove koje propisuje zakon, što su, navodi, utvrdile nadležne institucije.

“Imam preko dvije decenije iskustva na menadžerskim pozicijama, brojne obuke i znanja, kao i potrebnu stručnu spremu”, kazao je Raonić u pisanom odgovoru za Gradski portal.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije