Povežite se sa nama

Društvo

GRUPA INTELEKTUALACA IZ REGIONA: Otkazati ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Grupa intelektualaca iz regiona pozvala je EU i SAD da hitno utiču na vlasti Srbije i Crne Gore, te SPC da otkažu zakazanu ceremoniju u Cetinjskom manastiru

Grupa intelektualaca iz regiona uputila je danas apel Evropskoj uniji i SAD-u, u kojem traži da hitno utiču na vlasti Srbije i Crne Gore i vrh SPC da otkažu zakazanu ceremoniju ustoličenja srpskog mitropolita u Cetinjskom manastiru.

Njihov apel objavljujemo integralno:

Mir u Crnoj Gori dramatično je ugrožen najavama ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru. Aktuelna vlast u Crnoj Gori ovim nastavlja dosadašnju anticrnogorsku i antizapadnu politiku koja je rasturila međuetnički i međukonfesionalni sklad, utemeljen na antifašističkoj tradiciji, građanskoj i sekularnoj državi, te čvrstom opredjeljenju većine građana za članstvo države u Evropskoj uniji i Nato savezu.

Sadašnja vlast u Crnoj Gori predstavlja instrument mračnih ciljeva velikosrpske politike koja je rezultirala genocidom, etničkim čišćenjem i najtežim ratnim zločinima u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Na meti te iste politike danas se nalaze država Crna Gora i njene nacionalne manjine, te posebno Crnogorska pravoslavna crkva, Crnogorci i sva obilježja kulturno-istorijskog identiteta i tradicije crnogorskog naroda, među kojima je Cetinjski manastir već vjekovima jedan od najznačajnijih simbola.

Najavljeno ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve upravo u Cetinjskom manastiru, uprkos jasno izraženom protivljenju ogromne većine građana Cetinja, predstavljalo bi simbolički čin potpunog pokoravanja Crne Gore velikosrpskoj politici i uništilo mir i sigurnost građana, što bi imalo nesagledive posljedice ne samo u Crnoj Gori već i van njenih granica.

Zato pozivamo Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da hitno utiču na vlasti Srbije i Crne Gore, te Srpsku pravoslavnu crkvu da otkažu zakazanu ceremoniju u Cetinjskom manastiru.

Potpisnici Apela:

Latinka Perović, Veljko Bulajić, Vesna Pusić, Sonja Biserko, Senad Pećanin, Bogdan Tanjević, Dimitrije Popović, Slavo Kukić, Nikola Samardžić, Boro Kontić, Dino Mustafić, Slaviša Lekić, Aleksandar Sekulović, Senada Šelo Šabić, Dinko Gruhonjić, Davor Gjenero, Edina Bećirović, Dragan Bursać.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije