Povežite se sa nama

COVID-19

GUTERES: Svijet je u ratu protiv koronavirusa

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao je danas da je svijet u ratu protiv koronavirusa, nakon što je u Indiji broj preminulih premašio 300.000.

Guterres je od vlada širom svijeta zatražio da primjenjuju ratnu logiku kako bi uklonili neravnopravnosti u odgovoru na pandemiju i upozorio da je kraj krize daleko uprkos ubrzanim programima vakcinacije u bogatijem dijelu svijeta.“Ukoliko odmah ne reagujemo, suočit ćemo se sa situacijom u kojoj će bogate države da vakcinišu većinu svog stanovništva i pokrenut će privrede, dok će virus i dalje cirkulisati i mutirati u siromašnijim zemljama“, naglasio je Guteres.

U Indiji su u proteklom periodu zabilježene teške situacije poput nestašice kiseonika u bolnicama i pretrpanosti krematorijuma.

Stručnjaci upozoravaju da je broj umrlih i zaraženih u Indiji mnogo veći od zvaničnog.

U Indiji je do sada protiv koronavirusa vakcinisano 200 miliona ljudi, ali stručnjaci smatraju da program imunizacije mora biti znatno ubrzan da bi se virus stavio pod kontrolu.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je na konferenciji za novinare u Ženevi uz Guterresa izrazio želju da do septembra bude vakcinisano 10 posto stanovništva svake države.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije