Povežite se sa nama

Evropa

HAŠKI SUD: Stanišiću i Simatoviću po 12 godina zatvora

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Haški sud osudio je bivše čelnike Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija na po 12 godina zatvora zbog zločina Crvenih beretki nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu, s proljeća 1992.

Sud je utvrdio da su Stanišić (71), tadašnji načelnik SDB Srbije, i Simatović (71), prvi operativac Službe, krivi za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premještanja Muslimana i Hrvata iz te opštine.

Kako je saopštio predsjedavajući sudija Barton Hol (Burtona Hall), raspravno vijeće je utvrdilo da tužilaštvo nije dokazalo krivicu Stanišića i Simatovića za zločine u još pet opština u BiH, kao i u Hrvatskoj, odnosno Kninskoj Krajini i Istočnoj Slavoniji, 1991-95.

Presudom je utvrđeno i da nije dokazano da su Stanišić i Simatović bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji se cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa velikih djelova teritorija Hrvatske i BiH.

Raspravno vijeće utvrdilo je da su Stanišić i Simatović znali za to zločinačko udruženje, ali da tužioci nijesu dokazali da su oni, sa ostalim učesnicima, dijelili tu zločinačku namjeru.

Po današnjoj presudi, utvrđeno je, međutim, da su drugi politički, vojni i policijski zvaničnici Srbije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske bili učesnici u tom zločinačkom poduhvatu.

Haški sud je utvrdio da su srpske snage u Hrvatskoj i BiH sprovodile kampanju progona nesrpskog stanovištva počinjenjem brojnih zločina.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije