Povežite se sa nama

Dijaspora

HOT: Brisanje dijaspore iz biračkog spiska ravno etničkom čišćenju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Brisanje naroda iz dijaspore iz biračkog spiska bi bio direkran udar na manjinske narode i jedna vrsta etničkog čišćenja, kazao je doskorašnji predsjednik i dugogodišnji i aktuelni član Kongresa Bošnjaka svijeta i Sjeverne Amerike Džemo Hot

On je gostujući u emisiji na radiju Fatih  rekao je da je usvajanje Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu veoma važna stvar na putu pomirenja i suočavanja sa istorijskim činjenicama.

Džemo Hot je porijeklom Gusninjanin, od 1996. godine živi i radi u Njujorku. Od samog dolaska uključen je u društveno-politički život naše dijaspore u SAD-u, te na afirmaciji tradicije nacionalnih manjina Crne Gore.  Za predsjednika Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike izabran je 2004. godine.

Gostujući na talasima radija Fatih kazao je da svaka država ima pravo da uradi reviziju biračkih spiskova.

“Međutim, mi u dijaspori smo zabrinuti zbog mogućnosti oduzimanja biračkoga prava pripadnicima manjinskih naroda Crne Gore u dijaspori. Jer, radi se o državljanima Crne Gore i njihovo brisanje iz biračkog spiska bi bio direkran udar na manjinske narode i jedna vrsta etničkog čišćenja”, kazao je on.

Sigurni su da Evropska unija neće tolerisati tu vrstu, kako je rekao, nepravde prema manjinskim narodima u dijaspori.

“Smatramo da će pokretanje ovog pitanja otvoriti čitav niz drugih sličnih pitanja i nečije odgovornosti. Isto tako, brojna dijaspora širom svijeta neće ravnodušno posmatrati ovu vrstu pritisaka i etničkog čišćenja u sopstvenoj državi, te uzurpacije ustavom zagarntovanog prava glasa“, zaključio je on.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije