Povežite se sa nama

Vijesti

HRVATSKI MEDIJI: U Crnoj Gori bazen nazvali po čuvaru logora u kojem su 1991. bili zarobljeni Hrvati

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Hrvatske osudilo je danas odluku kotorske skupštine o imenovanju javnog zimskog bazena u Kotoru „Zoran Džimi Gopčević“, po čuvaru zloglasnog logora Morinj 1991., koji je ujedno bio jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena.

„Krajnje je neprihvatljivo da se javni objekt naziva po imenu čuvara zloglasnog logora Morinj 1991. godine. Takva odluka nije u duhu dobrosusjedskih odnosa koje gradimo s Crnom Gorom te će zasigurno imati posljedice na naše buduće odnose“, ističe MVEP u saoopštenju.

Takođe izražava nadu da će nove vlasti Crne Gore „shvatiti kako ovakve odluke nisu pravi put za europsku perspektivu Crne Gore, koja je do prije samo godinu dana izgledala neupitno“.

Jedan od najboljih vaterpolista i čuvar logora

Zoran Gopčević bio je jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena. Osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, a ima i europsko srebro i svjetsku bronzu. No, tokom devedesetih bio je zapovjednik straže u logoru Morinj, sabirnom centru pretežno za civile i malobrojne hrvatske branitelje s područja dubrovačke regije.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore usprotivilo se tome da bazen u Kotoru nosi ime Zorana Gopčevića.

„Zoran Gopčević sportaš, trener i sportski radnik, ima briljantan životopis i sigurni smo da niko iz Boke ne može imati drugačiji stav po ovom pitanju. Razlog reagiranja Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore nije vezan za sportsku karijeru Zorana Gopčevića, već za njegov angažman kao zapovjednika straže u logoru Morinj 1991. godine“, priopćilo je Vijeće krajem srpnja.

Bazen se do sada zvao po antifašisti kojeg su ubili četnici

Vijeće je istaklo da je više logoraša u svojim ispovijedima apostrofiralo njegovo ime u negativnom kontekstu.

Takođe je poslalo protestno pismo ministrici obrazovanja, znanosti, kulture i sporta te predsjedniku Opštine Kotor, a obavijestili su i nevladine organizacije te sve konstituente kotorske opštinske skupštine, „da još jednom provjere činjenice i ne kompromitiraju institucije koje predstavljaju pred domaćom i svjetskom javnošću koja bi donošenjem ovakve eventualne odluke svakako bila još jednom zgrožena kao i 1991.“.

Zatvoreni bazen do sada je nosio ime antifašiste Nikše Bućina, poginulog 1944. godine u borbi protiv četnika.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije