Povežite se sa nama

Region

IAKO NIJE ODOBRENA U CIJELOJ EU: Kineska vakcina omogućava ulazak u Hrvatsku

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske objavilo uslove za državljane trećih zemalja koje moraju ispunjavati kako bi ušli u ovu državu, pitanje prelaska granica izazvalo je određene nedoumice.

Na stranici Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske navedeno je kako državljani trećih zemalja za ulazak u ovu državu moraju posjedovati jednu od tri potvrde koja im omogućava ulazak. Oni moraju predočiti negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa – BAT, pri čemu BAT test mora biti sa Zajedničke liste brzih antigenskih testova koje međusobno priznaju države članice Europske Unije, prenosi Klix.

Druga mogućnost za ulazak u tu zemlju ogleda se u samoj vakcinaciji, a upravo je ova odluka izazvala određene nedoumice.

Na stranici MUP-a Hrvatske naznačeno je kako državljani trećih zemalja granicu mogu preći i ako posjeduju potvrdu da su primili dvije doze vakcine koje se koriste u EU, ako je prošlo 14 dana od primanja druge doze ili prve doze u slučaju vakcinacije vakcinom koja se prima u jednoj dozi (Johnson&Johnson).

“Ulazak je moguć i uz potvrdu o primanju prve doze vakcine Fajzer, Moderna ili Gamaleya (Sputnik V), s kojom je moguće ući u Republiku Hrvatsku u razdoblju od 22. do najviše 42. dana od primanja ove vakcine, odnosno od 22. do najviše 84. dana od primanja prve doze vakcine AstraZeneca”.

Međutim, određeni broj građana regiona vakcinisan je i kineskim vakcinama Sinopharm odnosno Sinovac. Ove vakcine još uvijek nisu odobrene za korišćenje u cijeloj Evropskoj uniji.

S obzirom na to da one nisu naznačene na stranici MUP-a Hrvatske došlo je do konfuzije, pa je portal Klix kontaktirao Graničnu policiju Hrvatske koja je pojasnila praksu vezanu za prelazak granice građana koji su vakcinisani kineskim vakcinama.

“Građani koji su vakcinisani kineskim vakcinama Sinovac ili Sinopharm mogu preći granicu ukoliko su primili obje doze vakcina i ako je nakon revakcinacije prošlo 14 dana”, pojašnjeno je iz Granične policije Hrvatske.

Iako kineske vakcine nisu naznačene na stranici MUP-a Hrvatske kao vakcine uz koje je moguće ući u tu zemlju, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je na pres konferenciji 31. marta naglasio kako će građani vakcinisani ruskim i kineskim vakcinama biti tretirani kao i građani koji su vakcinisani vakcinama koje je odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA).

“Za nas je sad bitno da je vakcina, i ruska i kineska, osobe koje su se vakcinisale i tim vakcinama biće tretirane na isti način kao i one osobe koje su dobile neku drugu vakcinu, rekao je Božinović”, prenosi Jutarnji list.

Treća opcija za ulazak – potvrda da je koronavirus prebolovan.

 

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije