Povežite se sa nama

COVID-19

IJZ PREPORUČIO: Alternativna vakcina ako ima rizika od tromboze

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Zbog rizika od tromboze, rijetke ozbiljne neželjene reakcije nakon imunizacije Astra-Zeneka vakcinom, sugeriše se da se licima ispod 60 godina preporuči alternativna vakcina, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

To je, kako je saopšteno, jedna od preporuka Radne grupe IJZ, na osnovu prethodnih stavova Nacionalnog savjetodavnog tijela za imunizacije (NITAG), a na osnovu procjene koristi i rizika objavljene od strane Evropske agencije za ljekove (EMA).

„Zbog rizika od nastanka tromboze sa trombocitpenijom (TTS), rijetke ozbiljne neželjene reakcije nakon imunizacije (NDNI) Astra-Zeneka vakcinom (učestalost TTS je u prosjeku 1 slučaj na 100.000 datih doza vakcine), u slučaju kada je transmisija virusa niska (definisano od strane EMA kao stopa od 55 novodijagnostikovanih infekcija na 100,000 stanovnika za period od mjesec dana) sugeriše se da se licima ispod 60 godina preporuči alternativna vakcina“, navode iz IJZ-a.

Razlog takve preporuke je, pojašnjavaju, što je rizik za nastanak tromboze sa trombocitpenijom nakon AstraZeneka vakcine veći kod mlađih osoba „pa je, u slučaju niske transmisije virusa (malog rizika za zaražavanje), odnos koristi od vakcinacije i rizika od nastanka ove ozbiljne NDNI nepovoljan kod lica uzrasta ispod 60 godina“.

„U uslovima srednje i visoke stope transmisije virusa odnos koristi i rizika od ove ozbiljne NDNI je povoljan za sve uzrasne grupe tj. na strani je vakcinacije“, kazali su iz IJZ.

Preporuka je i da zdravstveni radnici koji rade na punktovima za vakcinaciju upoznaju vakcinisane osobe o potencijalnom riziku za nastanak svih neželjenih reakcija nakon imunizacije, kao i mogućim simptomima i znakovima koji mogu ukazivati da se radi o trombozi sa trombocitpenijom, kako bi se ta lica što prije javila zdravstvenom sistemu radi odgovarajuće dijagnostike i tretmana.

Podsjećaju da je Evropska agencija za ljekove preporučila da se ne smije davati AstraZeneka Covid-19 vakcina nikome ko je imao krvne ugruške s niskim nivoom trombocita nakon primanja vakcine.

„Neophodno je provjeriti da li ima krvnih ugrušaka kod bilo koje osobe koja ima nizak broj trombocita u roku od tri nedjelje od vakcinacije. Neophodno je provjeriti da li ima znakova niskog broja trombocita kod bilo koje osobe koja ima krvne ugruške u roku od tri nedjelje od vakcinacije. Neophodno je osigurati da pacijenti koji imaju krvne ugruške sa niskim brojem trombocita nakon vakcinacije dobiju odgovarajuću specijalističku njegu“, navodi se u saopštenju.

Osobe koje su primile prvu dozu Astra-Zeneka vakcine, kako kažu, ukoliko nisu imale ozbiljnih neželjenih dejstava treba da prime i drugu dozu od istog proizvođača.

„Osobama koje su nakon prve doze razvile ozbiljne neželjene reakcije za drugu dozu im treba biti ponuđena alternativa“, navode iz IJZ.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije