Povežite se sa nama

Društvo

ILINČIĆ: Školska godina da počne 1. septembra, ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U Ministarstvu zdravlja, juče je održan sastanak kojem su prisustvovali direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Slavica Ilinčić, državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja, Anka Vukićević i direktor Instituta za javno zdravlje, Igor Galić, a tema sastanka bila je organizacija nastave u susret novoj školskoj godini.

Predstavnica MPNKS, Slavica Ilinčić, izložila je prijedlog Ministarstva da predstojeća školska godina počne prvog septembra, po nedavno usvojenom Školskom kalendaru, uz prisustvo djece u školama i uobičajeno trajanje školskog časa od 45 minuta, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala.

Ilinčić je rekla da u ovom pravcu razmišljaju i predstavnici Unicefa, sa kojima je nedavno održan sastanak na istu temu, ali da su to i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Galić je izjavio da je Institut za javno zdravlje načelno saglasan sa stavovima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Unicefa, ali da će, zbog neizjesnosti razvoja epidemiološke situacije, Institut konačne preporuke dati u narednom periodu.

On je posebno istakao da bi bilo poželjno da se svi zaposleni u prosvjeti, kao i roditelji djece koja pohađaju nastavu vakcinišu.

“Na taj način ćemo najbolje sačuvati djecu od obolijevanja, a samim tim očuvati sistem obrazovanja i izbjeći moguće restriktivne mjere, koje će zavisiti od nivoa epidemije“, poručio je Galić .

Takođe, u toku su provjere snabdjevenosti škola svim potrebnim dezinfekcionim sredstvima i maskama, s obzirom na činjenicu da u tom pogledu neće biti promjena, dakle nošenje maski, mjerenje temperature na ulazu i korišćenje dezinfekcionih sredstava će biti obavezno i u narednoj školskoj godini.

Na sastanku je dogovoreno da se od početka školske godine, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, nastavi sa vođenjem evidencije o broju zaraženih u prosvjeti, kako zaposlenih, tako i djece, pri čemu će podaci biti generisani i objavljeni na kraju svake sedmice na sajtovima skolskastatistika.edu.me i covid19.edu.me.

Državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja, Anka Vukićević, u načelu je izrazila saglasnost sa navedenim stavovima, ističući da će se Ministarstvo zdravlja, kao i do sada, voditi preporukama Instituta za javno zdravlje, kao nadležne institucije za ovu oblast.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije