Povežite se sa nama

Društvo

INICIJATIVA CGO: „MUP da izvrši reviziju ‘počasnih’ državljanstava“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je nedavno Inicijativu Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) kojom je traženo da se izvrši revizija rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo po pojednostavljenoj proceduri, donešenih u periodu od 2008. do 2020. godine. Iz te NVO ističu da postoji sumnja da je pri donošenju većeg dijela tih rješenja povrijeđena obavezna zakonska procedura, i to, kako navode, u dijelu koji se odnosi na predlagače

„Zakon o državljanstvu, koji je na snazi od 2008. godine, propisuje da o prijemu u crnogorsko državljanstvo, gdje postoji državni ili drugi interes Crne Gore, ili tzv. počasnom državljanstvu, odlučuje organ uprave nadležan za unutrašnje poslove, odnosno MUP, a na osnovu prijedloga predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine ili predsjednika Vlade Crne Gore“, navodi se u saopštenju koje potpisuje Damir Suljević, saradnik na programima u CGO.

Prema podacima kojima raspolaže CGO, u periodu od 26.5.2008. do 4.12.2020. godine, pozitivno je odlučeno o prijemu ukupno 390 lica u tzv. počasno crnogorsko državljanstvo. Međutim, kako navode, uvid u ova rješenja ukazuje da su u najmanje 204 slučaja nije ispoštovana obavezna procedura, odnosno da su te odluke donesene na osnovu prijedloga neovlašćenih predlagača, najčešće ministara, a na šta je CGO i ranije ukazivao.

„U odnosu na ukupan broj dostupnih rješenja, za dva se ne može utvrditi ni ko je tačan predlagač, dok za 22 rješenja CGO ne raspolaže informacijom o predlagačima, što otvara sumnju i da je broj nezakonito stečenih državljanstava veći. U ovim slučajevima se radi o značajnoj povredi procedure, koja vodi nezakonitosti i samih državljanstava. Stoga, CGO cijeni kako je MUP u obavezi da, kao nadležan organ, izvrši reviziju svih rješenja koja su do sada donijeta i da na osnovu važećih propisa, Zakona o državljanstvu i Zakona o upravnom postupku, utvrdi da li postoje razlozi za njihovo poništenje, ali i da po sprovedenom postupku obavijesti javnost o ishodu postupka“, piše u saopštenju.

CGO naglašava javni interes da se na ovaj način napravi otklon od nezakonitih praksi prethodnih rukovodstava MUP-a, ali, kako dodaju, „trasira put za ispravljenju neregularnosti čime su određena lica dovedena u povlašćen položaj u odnosu na druga, koja su državljanstvo sticala u redovnoj, složenijoj i značajno trajnijoj proceduri“.

 

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije