Povežite se sa nama

Vijesti

INICIJATIVA MLADIH: Napad na Dubrovnik, 30 godina bez pravosudnog epiloga

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Sjutra se obilježava 30 godina od kada su pripadnici tadašnje JNA i Teritorijalne odbrane iz Crne Gore i Trebinja počeli napad na Dubrovnik sa crnogorske teritorije. Početkom ljeta 1991. u tadašnjim crnogorskim medijima počinje snažna propagandna kampanja pod sloganom „Rat za mir“, saopšteno je iz Inicijative mladih za ljudska prava.

“Prve granate na Dubrovnik su pale 1. oktobra 1991. godine sa topovskih položaja sa okolnih brda. JNA je do kraja oktobra zauzela gotovo svu teritoriju dubrovačkog zaleđa između poluostrva Pelješac i Prevlaka duž Jadranske obale, izuzev samog Dubrovnika. Ovaj sramni dogadjaj predstavlja mrlju u crnogorskoj istoriji, posebno ako se zna da crnogorsko pravosuđe za ovaj događaj nije nikada nikog ni formalno optužilo, a kamoli osudilo”, piše u saopštenju.

Zbog napada na Dubrovnik, u Hagu su osuđeni na po sedam godina, viceadmiral Miodrag Jokić i general Pavle Strugar. Ni nakon tri decenije odgovorni za ovaj napad nijesu odgovarali, a porodice žrtava još uvijek čekaju na pravdu.

“Ovim povodom apelujemo na nadležne da uvrste u školske udžbenike informacije o ovom i drugim ratnim zločinima počinjenim tokom 90-ih, kako bi mladi na pravi način bili upoznati sa ovim podacima. A što je još važnije, kako bi spriječili ponavljanje sličnih događaja i bili opomena za sve buduće generacije. Jer upravo neznanje, te nacionalizam i zapaljiva retorika su okidač koji na ovim prostorima donosi rat i nedužne žrtve”, saopštili su iz Inicijative mladih.

Podsjetnik za ovaj i sve ostale zločine koji su se desili tokom ratnih 90-ih kao i svu vezanu arhivsku građu, građani mogu naći u Informaciono-dokumentacionom centru (IDC) koji je osnovala Inicijativa mladih za ljudska prava u saradnji sa Skupštinom Crne Gore.

“Povodom obilježavanja ove godišnjice, pozivamo sve zainteresovane da posjete naš Informaciono-dokumentacioni centar sjutra, gdje će se posjetiocima prezentovati dokumentacija u vezi ovog događaja i dijeliti Knjiga sjećanja, kao i flajeri o ovom događaju. Takođe, posjetioci će imati priliku i da pogledaju dokumentarni film “Rat za mir” koji detaljno prikazuje agresiju na Dubrovnik tokom 1991. i 1992. godine. Emitovanje filma počeće u 10.00h. IDC se nalazi na adresi Studentska 37/a, lamela 8, Podgorica”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije