Povežite se sa nama

Društvo

INJAC: Rodna perspektiva definisana kao jedan od prioriteta Ministarstvo odbrane

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarstvo odbrane definisalo rodnu perspektivu kao jedan od svojih prioriteta, a koja je sada sastavni dio internih politika i procesa u domenu upravljanja ljudskim resursima, kazala je ministarka odbrane Olivera Injac.

Injac se danas sastala sa koordinatorkom Centra zakontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC), Bojanom Balon. One su razgovarale o dosadašnjoj saradnji, realizovanim i tekućim projektima iz oblasti rodne perspektive, kao i mogućnostima za dalje širenje saradnje.

Kako je saopšteno, Injac je kazala da je implementacija Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1325 “Žene, mir i bezbjednost“ predstavlja i nacionalni prioritet, što je, kako je navela, potvrđeno usvajanjem akcionih planova za njenu implementaciju.

“ U vezi sa tim, navela je da borba protiv predrasuda i stereotipa zahtijeva čvrst i odlučan pristup svih aktera koji se bave pitanjima rodne ravnopravnosti, te da jedino na taj način možemo stvoriti društvo jednakih mogućnosti, gdje žene imaju ključne uloge“, naveli su iz Ministarstva odbrane. .

Saopšteno je da je Balon pozitivno ocijenila vrlokonkretne mjere koje Ministarstvo odbrane sprovodi u cilju unaprijeđenja rodne ravnopravnosti u odbrambenom sektoru.

„Ukazala je na saradnju koju je SEESAC uspostavio sa zemljama Zapadnog Balkana, sa posebnim akcentom na regionalni projekat “Jačanje regionalne saradnje na planu integracije rodne perspektive u reformi sektora bezbjednosti u zemljama Zapadnog Balkana”, koji postoji od 2012. godine. U tom kontekstu je naglasila da će SEESAC nastaviti da doprinosi zemljama regiona u podizanju nivoa svijesti o rodnoj ravnopravnosti i jačanju mehanizama za njegovo postizanje“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su Injac i Balon izrazile spremnost za intenziviranje saradnje u narednom periodu, ne samo kroz implementaciju druge faze regionalnog projekta, već i kroz realizaciju niza drugih aktivnosti prilagođenih prioritetima i potrebama Ministarstva odbrane.

Centar za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (SEESAC) predstavlja zajedničku inicijativu Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Savjeta za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council) sa ciljem jačanja nacionalnih i regionalnih kapaciteta za kontrolu i smanjenje širenja i zloupotrebe malokalibarskog i lakog oružja, čime se ostvaruje doprinos većoj stabilnosti, bezbjednosti i razvoju Jugoistočne i Istočne Evrope.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije