Povežite se sa nama

Politika

INTENZIVNA KOMUNIKACIJA: EU sugerisala DPS-u da prekine bojkot?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predstavnici evropskih institucija sugerisali su nekoliko puta u posljednje vrijeme najvećoj stranci opozicije, Demokratskoj partiji socijalista (DPS), da obustavi bojkot i vrati se redovnim parlamentarnim aktivnostima, piše Dan

Ambasadori država članica EU i predstavnici EU institucija su u intenzivnoj komunikaciji posljednjih sedmica sa funkcionerima DPS-a ukazivali da je važno riješiti pitanje bojkota Skupštine, koji je ta partija započela 17. maja.

Svi briselski zvaničnici koji su se bavili Crnom Gorom, na nivou evropskih institucija, ukazivali su i ranije da bojkot nije evropska praksa i da treba da se prekine. Ukazivali su i da je normalno da mišljenja budu različita, ali da ona trebaju da budu predstavljena u Skupštini, jer svaka takva odluka, poput bojkota, ima uticaj i na ugled zemlje, posebno kad je u pitanju pristupanje Evropskoj uniji, čemu kao društvo težimo decenijama.

Ipak, Dan u DPS-u nije uspio da dobije komentar da li su i sa kime vodili takve razgovore i planiraju li da prekinu ili nastave bojkot.

Interesantno je da je šef poslaničkog kluba DPS-LP Danijel Živković, sredinom maja, najavio da ta stranka u narednom periodu neće učestvovati u plenarnim zasijedanjima Skupštine, radu skupštinskih radnih tijela, kao ni pa du Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Kako su tada isticali, odluku o bojkotu su donijeli zbog „bahatog i bezobzirnog ponašanja vladajuće većine“. Živković je tada kazao i da će bez obzira na bojkot, njegove kolege i on dolaziti u Skupštinu kako bi obavljali svoje zadatke.

Međutim, mjesec dana kasnije, na sjednici, 17. juna, DPS je na kratko prekinuo bojkot, kada su na dnevni red posljednjeg skupštinskog zasijedanja došle tačke za smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića, kao i usvajanje Rezolucije o Srebrenici. Tom prilikom, poslanici DPS-a su ušli u plenum no prvi put od najave bojkota i glasali „za”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije