Povežite se sa nama

Zanimljivosti

ISTRAŽIVAČI O TESLINOM IZUMU: Sto godina star patent upotrebljiv na način koji naučnici do sada nijesu razumjeli

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Teslin pronalazak star 100 godina je zapravo koristan na način koji naučnici do sada nijesu uvidjeli. Naime, Nikola Tesla je zaštitio patent na uređaj koji je napravio 1920., jedan od mnogih revolucionarnih izuma koje je ovaj genijalni um kreirao tokom svog života.

Međutim, nakon sto „i kusur“ godina, naučnici su otkrili da „Teslin ventil“ ne samo što je korisniji nego što se prethodno mislilo, već bi mogao da pronađe potpuno novu primjenu.

„Nevjerovatno je da ovaj 100 godina star izum nije u potpunosti shvaćen, kao i da može biti iskorišćen za potrebe modernih tehnologija, na način koji do sada nije bio razmatran“, rekao je Lejf Ristrof, profesor saradnik na Courant institutu matematičkih nauka pri Njujorškom univerzitetu.

„Tesla je čuven kao čarobnjak električnih struja i kola, ali je manje poznat njegov rad u oblasti kontrole tokova struja tečnosti, gdje je takođe bio daleko ispred svog vremena“, istakao je Ristrof.

Tesla je uređaj nazvao „ventilski kanal“, mada je ovo rješenje kasnije dobilo ime po njemu. Sastoji se od niza petlji u obliku suze, povezanih u niz. Kreirao ga je kao način da se omogući prolazak tečnosti u samo jednom smjeru, bez potrebe za pokretnim djelovima.

Međutim, on može imati i druge namjene, kažu istraživači. Naime, oni su otkrili da uređaj može da funkcioniše kao „prekidač“ i to isključivo u slučaju kada ima dovoljno tečnosti koja prolazi kroz kanal i sprečava tok u neželjenom smjeru.

 

Poređenje tokova u suprotnom smjeru (s desna nalijevo) pri tri različite brzine. Vodena struja je vizualizovana uz pomoć zelene i plave boje, pokazujući da se tokovi u većoj mjeri remete pri višim brzinama.
Naučnici sugerišu da bi se ovo ponašanje moglo iskoristiti na čitav niz novih načina, uključujući potrebu za pumpanjem goriva ili drugih tečnosti unutar motora i mašina. Oni takođe vjeruju da bi to moglo ukazivati na nešto što je Tesla zapravo želio da postigne radeći na dotičnom pronalasku.

„Presudno je da ovo uključivanje dolazi sa stvaranjem turbulentnih tokova u obrnutom smjeru, koji „zapušavaju“ cijev vrtlozima i strujama koje dovode do prekida“, rekao je profesor Ristrof.

„Štaviše, turbulencija se dešava pri daleko nižim brzinama protoka nego što je to ikada ranije primjećeno kod cijevi standardnijih oblika – do 20 puta nižom brzinom od uobičajene turbulencije unutar cilindrične cijevi. To pokazuje moć koju ovo rješenje ima u smislu kontrole tokova, što bi moglo da se koristi u okviru brojnih primjena“, istakli su naučnici.

Oni su takođe otkrili da ventil funkcioniše bolje ako tečnost nema konstantan protok, već kada „pulsira“, pri čemu više ili manje tečnosti dolazi u određenim vremenskim intervalima. Istraživači su otkrili da se tok koji izlazi s druge strane pretvara u stalan i uglađen protok.

Ova funkcija je zapravo slična pretvaraču naizmjenične u jednosmjernu struju, po čemu je Tesla i čuven.

„Smatramo da je to ono što je Tesla imao na umu s ovim uređajem, budući da je razmišljao o analognim operacijama s električnim strujama“, rekao je profesor Ristrof i dodao da je zapravo najpoznatiji po tome što je izumio elektromotor na naizmjeničnu struju, kao i pretvarač naizmjenične u jednosmjernu struju.

Detaljnija studija o novim saznanjima vezanim za Teslin patent, objavljena je u Nature Communications žurnalu.

Izvor: Independent

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije