Povežite se sa nama

Region

IZ FATINOG DVORIŠTA: Vijest o rušenju crkve u BiH odjeknula u svjetskim medijima

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vijesti o uklanjanju crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju, osim medija u BiH i regionalnih, prenijeli su i brojni svjetski, među kojima Washington Post, Russia Today, Euronews, Los Angeles Times, US News i brojni drugi.

Los Angeles Times piše da su radnici i građevinska mehanizacija stigli u dvorište Fate Orlović u selu Konjević Polje rano u subotu. Dizalicom su srušili crkvu u bijeloj boji i zvono s njenog tornja.

„Potez dolazi nakon što je Evropski sud za ljudska prava u oktobru 2019. godine presudio da vlasti moraju ukloniti crkvu. U presudi se takođe kaže da BiH mora porodici Orlović platiti odštetu u ukupnom iznosu od 36.500 američkih dolara“, prenosi Los Angeles Times.

„Lokalne vlasti srušile su srpsku pravoslavnu crkvu koja je sagrađena na zemlji Bošnjakinje u blizini Srebrenice na osnovu sudskog naloga, zaključujući višedecenijski pravni spor proizašao iz rata u Bosni od 1992. do 1995. godine“, piše Russia Today.

U nastavku pišu da lokalne vlasti navodno planiraju obnovu crkve na ulazu u selo, te da je BiH i dalje etnički podijeljena na uglavnom pravoslavne Srbe hrišćane, pretežno muslimane Bošnjake i pretežno katolike Hrvate.

Euronews ističe da je crkva sagrađena ubrzo nakon što su Fata Orlović i njena porodica protjerani iz sela, 20 kilometara istočno od Srebrenice tokom rata u Bosni od 1992. do 1995. godine.

„Oni su Bošnjaci, uglavnom muslimani, a selo su zauzeli bosanski Srbi, uglavnom pravoslavni hrišćani“, piše Euronews, dodajući da BiH ostaje duboko etnički podijenjena nakon završetka rata.

„Suprug Orlović bio je među oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koje su snage bosanskih Srba ubile u Srebrenici 1995. godine, što je najgori pokolj tokom etničkog sukoba. Pokolj u Srebrenici međunarodno je priznat kao jedini genocid u Evropi od Drugog svjetskog rata“, prenosi US News.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije