Povežite se sa nama

Region

IZETBEGOVIĆ: U Crnoj Gori je u toku svesrpski projekat koji se preliva i na BiH

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Izetbegović je naveo da je to i potvrda sintagme “srpski svet“ i obilježavanja Dana srpskog jedinstva

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da je u toku svesrpski projekat, navodeći da to potvrđuje i situacija u Crnoj Gori, koja se, kako je ocijenio, preliva i na Bosnu i Hercegovinu.

Izetbegović je naveo da je to i potvrda sintagme „srpski svet“ i obilježavanja Dana srpskog jedinstva.

On je dalje rekao da srpskim političarima u BiH treba ostaviti vremena da se, kako je naveo, „ispušu posle odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida“.

Prema njegovim riječima, opozicione stranke u Republici Srpskoj ne mogu protiv srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata koji „diktiraju taj tempo“.

Lider SDA je još rekao da ne isključuje mogućnost da će rukovodstvo Republike Srpske pokušati da „pocijepa državu“.

U toj situaciji, dodao je, odgovor SDA bio bi „moderna, evropska i multietnička BiH“, u kojoj će se poštovati ljudska i kolektivna prava, kao i pristupanje EU i NATO.

„Tužilaštvo progoni Bošnjake u Federaciji BiH, a ne bavi se Dodikom. Treba zabraniti da se neradom ubija zemlja u kojoj ste rođeni. Ja bih da sam OHR, Savjet za primjenu mira (PIK), zemlje Kvinte, radio takve stvari, ili će retrogradne politike nadvladati i sudariti se sa nama, patriotama, na jedan vrlo ružan način“, naglasio je Izetbegović.

On smatra da se BiH nikada neće raspasti, jer se u njoj „pitaju oni koji vole tu zemlju i nemaju alternativu“.

Lider SDA je rekao je i da priželjkuje da visoki predstavnik Kristijan Šmit nametne izborni zakon, ali ne samo u dijelu koji se tiče konkretno izbora hrvatskih predstavnika.

„Šmit to ne bi smio da uradi jer bi time uništio svoj autoritet“, naveo je Izetbegović.

Hrvati u BiH i zvanični Zagreb insistiraju na izmjeni Izbornog zakona u BiH da bi Hrvati imali svog legitimnog predstavnika, s ozbirom da je aktuelni član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda izabran većinskim glasovima Bošnjaka.

„Nije ustavotvorac htio da to bude hrvatski član Predsjedništva BiH, već da svaki od trojice članova zastupaju i Hrvate i Bošnjake i Srbe sa teritorija cijele BiH. Ali, ako oni insistiraju, ako se tako destabilizuje zemlja, možemo im izaći u susret kroz presudu ‘Sejdić-Finci’. Ukinućemo te nacionalne prefikse…“, rekao je Izetbegović.

Evropski sud za ljudska prava u presudi „Sejdić-Finci“ naložio je BiH da iz Ustava i Izbornog zakona izbaci diskriminatorske odredbe, koje onemogućavaju predstavnicima „ostalih“ naroda kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Sud u Strazburu je tu presudu donio u decembru 2009. godine, ali ona do sada nije sprovedena.

Izvor: Aktuelno

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije