Povežite se sa nama

Region

IZLAZNE ANKETE: Partija Borisova rame uz rame sa novom antisistemskom partijom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Izlazne ankete poslije jučerašnjih prijevremenih parlamentarnih izbora u Bugarskoj pokazuju da su konzervativci bivšeg bugarskog premiijera Bojka Borisova rame uz rame sa novom antisistemskom partijom.

Izbori su raspisani jer nakon prethodnih, održanih u aprilu, nije bilo moguće formirati vladajuću većinu uslijed fragmentisanog parlamenta. Vanredni izbori treba da riješe dilemu da li će doskorašnji premijer Bojko Borisov definitivno otići u opoziciju.

Prema raznim izlaznim anketama Borisovljeva partija Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB)i partija pjevača i televizijskog voditelja Slavija Trifonova imaju od 21 do 23 odsto glasova, uz veoma slabu izlaznost.

To je jasan pad za partiju GERB koja je osvojila 26 odsto glasova na prethodnim izborima u aprilu, dok je populistička partija Trifonova, nazvana „Ima takav narod“ (ITP) ostvarila napredak, u odnosu na 17,6 odsto dobijenih na prethodnim izborima.

Sada se svi pitaju da li će partije ovog puta uspjeti da se dogovore i formiraju koaliciju.

Po mišljenju stručnjaka, Borisov neće vladati čak iako njegova partija na kraju bude vodila. Naime, prethodni izbori su zapravo označili kraj jedne ere počete 2009. za Borisova koji poslije njih nije uspio da nađe partnere i formira vladu.

Izlaznost je prema raspoloživim podacima bila mala. U 16h po lokalnom vremenu iznosila je 27,2 odsto, u odnosu na 40 odsto 4. aprila u 17.00, prema Izbornoj komisiji.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije