Povežite se sa nama

Društvo

IZMJENE ZAKONA: Hiljade građana će neočekivano u penziju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U Uniji i Savezu sindikata ogorčeni su činjenicom da je Zakon o radu izmijenjenjen bez konsultacije sa njima i da će, kako kažu, zbog činjenice da se donose političke odluke, nekoliko hiljada građana po sili zakona morati u penziju za nekoliko dana. Unija će uputiti inicijativu Skupštini, da se izmijene aktuelna rješenja, a iz Sindikata poručuju da svi pod hitno moraju sjesti za pregovarački sto, jer će velike posljedice ovakve odluke trpjeti i fond PIO.

Novi zakon o radu na snagu stupa 12. juna, a to između ostalog znači da će na hiljade građana po sili zakona otići u penziju, što nijesu ni naslućivali. Da će biti tako rigoroznih izmjena nijesu znali ni u Uniji ni u Savezu Sindikata, što je, kako poručuju, nedopustivo.

„Ako govormo o zakonu radu kao sistemskom zakonu, koji je donesen poslije četiri godine, mislim da je potpuno neprimjereno da ona bude izmijenjena negdje preko noći, skoro pa u tajnosti, s obzirom na pozive koje dobijamoo, ali ni mi kao socijalni partneri nijesmo upoznati sa takvom namjerom“, kazala je Ivana Mihajlović (USSCG).

„Niko nije konsultovan od socijalnih partnera. Konsultovano je resorno Ministarvo ekonomije u čijem je resoru rad i oni su dali negativno mišljenje na ovaj zakon“, dodao je Duško Zarubica (SSCG).

Zato iz Sindikata, one koji su glasali za, pitaju da li znaju šta su uradili snižavajući starosnu granicu sa 67 na 66 godina kao osnov za prestanak radnog odnosa po sili zakona i da li znaju šta su uradili time što zakon prvi put tretira beneficirani radni staž.

„Vjerovatno veliki broj njih je i kreditno zadužen i ima neke druge planove, ali su sada dovedeni u situaciju da poslije 12. juna moraju po sili zakona napustiti tržište rada“, kazala je Mihajlović.

„Nijesu pripremljeni, nijesu imali nikkavu informaciju ni da se radi na izmjeni ovog člana. A druga stvar je što nije smanjena granica, nego po prvi put zakon o radu tretira i takozvani beneficirani radni staž. Evo, obično u policiji imaju 16 mjeseci za godinu dana. Tako neko ko je, recimo, proveo 32 godine na tim poslovima, smanjuje se za 8 godina starosna granica i njemu nije sada 66 godina, već po sili zakona, sa 58 godina mora ići u penziju“, naveo je Zarubica.

Zato će, koliko je sjutra socijalni partneri biti za istim stolom.

„Ja mogu da sugerišem da se preispita ova odluka, da sjednemo i da vidim da li je u ovom trenutku opravdano…“, rekao je Zarubica.

„Ono što nas negdje posebno zabrinjava, što negdje između redova naslućujemo, da ovakvoj izmjeni nije bio cilj neki opšti interes nego slobodno mogu reći postizanje nekih određenih političkih ciljeva, ali zaista ovakav jedan zakon nije trebao da bude teren preko kojeg će se ostvarivati interesi te vrste budući da on pogađa sve zaposlene u Crnoj Gori“, navela je Mihajlović.

I iz Unije i iz Saveza sindikata napominju da je aktuelni zakon usaglasavan četiri godine i da su takva rješenja jedna od najboljih u regionu. Kažu i da je prvobitno rješenje omogućavalo izbor gradjanima- da li žele da rade do 67 goditne. Radnicima je u mnogome pomagao i Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je snižena starosna granica za odlazak u penziju za muškarce i žene, ali sada je i Fond pio u nezavidnoj situaciji.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije