Povežite se sa nama

Društvo

IZVIĐAČKA ČETA “TIBOR”: Uvijek spremni za humanost

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Skautizam u Crnoj Gori postoji preko devedeset godina, a povodom 65 godina postojanja Saveza izviđača Crne Gore upriličen je jubilej na Grahovu. Među učesnicima, bila je i samostalna izviđačka četa “Tibor” iz Nikšića, koja broji 30 članova i zvanično postoji tri godine, dok iza sebe ima brojne aktivnosti koje su značajne ne samo za njih, već i društvo u cjelini.

Da pandemija nije problem kada su u pitanju dešavanja za mlade i njihova humanost za čitavu zajednicu, kaže jedan od osnivača čete “Tibor” – Nikola Peković.

On sa ponosom navodi neke od njihovih prethodnih aktivnosti poput kampa “Lijeska” gdje su mladi ljudi pružili podršku mještanima u očuvanju rijeke Lještanice kao prirodne znamenitosti kraja, takođe su organizovali izviđački višeboj- Tiborijada 2019, mnoge eko akcije, izlete, šetačke ture…

Iako je 2020. godina svima bila nepogodna za aktivnosti zbog pandemije virusa, kako kaže Peković, oni nijesu dopustili da ih ona umrtvi, već su odradili nekoliko kampova na Adi Bojani, Maloj Crnoj Gori, obišli nekoliko planinarskih domova na Orjenu, Bjelasici i Prekornici.

“Pored ovih aktivnosti, imali smo izložbu fotografija – Stazama Tibora Sekelja, po kojem je i sama četa dobila ime” navodi Peković.

Foto: Izviđačka četa “Tibor” iz Nikšića

Foto: Izviđačka četa “Tibor” iz Nikšića

Tibor Sekelji (1912-1988) bio je jedan od osnivača crnogorskog saveza, čiji su rad osnivači ove čete detaljno istražili i imaju u planu izdavanje dvije Tiborove knjige za djecu.

“Četa je predala zahtjev opštini Nikšić da bi ulica blizu nikšićke gimnazije dobila njegovo ime”, kazao je Peković. Sekelji je bio učenik pomenute gimnazije, a rođen je u tadašnjoj Austrougarskoj.

“Tibor” je u 2021. godini nastavio sa svojim aktivnostima za mlade i njihovi članovi su dali svoj doprinos radeći u Call centru gdje su učestvovali u organizaciji vakcinacije što, kako Peković ističe, za njih predstavlja posebnu društvenu djelatnost.

“Takođe smo bili dio programa Evropskih snaga solidarnosti, pa smo ove godine stigli i do Splita, tamo smo korisno djelovali učestvujući u pošumljavanju predjela uništenih požarom iz 2017. godine”, ističe Peković.
Novim kalendarom predviđeno je 15 akcija, gdje će imati čitavu mrežu tura koje preporučuju jer upućuju na manje poznate djelove Crne Gore, koji su izuzetno atraktivni, ali i manje poznati.

Foto: Izviđačka četa “Tibor” iz Nikšića

Foto: Izviđačka četa “Tibor” iz Nikšića

Peković naglašava da se radi o ljubavi prije svega prema skladu života čovjeka i prirode, jer se bave neformalnim obrazovanjem mladih, a uz to ide i ljubav prema domovini, jer su od starta postavili cilj da obiđu svako crnogorsko selo.

“Na svom putu, izviđači uče mnogo, a ta su znanja dragocjena i višestruko korisna, kako u razvijanju organizacionih vještina ili učenja o životu u grupi, tako i praktično, kroz polaganje vještarstava” ističe Peković.

Njihov je zadatak, kako navodi, da stvaraju što kvalitetniji sadržaj i da time privuku mlade ljude, kako bi nivo svijesti porastao, a samim tim i društvo ozdravilo u onoj mjeri koliko su izviđači i izviđastvo bliski i poznati ljudima.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije