Povežite se sa nama

Crna Hronika

IZVJEŠTAJ SAVJETA EVROPE: U Crnoj Gori identifikovali 52 žrtve trgovine ljudima

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Crnogorske vlasti treba da preduzmu korake da uspostave posebne procedure postupanja sa djecom prilikom istrage, krivičnog gonjenja i presuđivanja u slučajevima trgovine ljudima, uključujući mjere kao što su obezbijeđivanje dovoljnog broja posebnih prostorija za ispitivanja prilagođene djeci”, navodi se u izvještaju.

Konstatuje se da je do kraja 2019. broj identifikovanih žrtava trgovine ljudima bio nizak, i da je pretežno obuhvatao žene i djecu. Na rast broja žrtava uticalo je otkrivanje velikog slučaja trafikinga osoba sa Tajvana.

Prema informacijama crnogorskih vlasti, do kraja 2020. godine tim za formalnu identifikaciju žrtava intervjuisao je ukupno 59 osoba (u 15 procesuiranih slučajeva) i dodijelio status žrtve za 52 osobe (27 muškaraca, 15 žena, 4 dječaka i 6 djevojčica).

Od tog broja 39 osoba su identifikovane kao žrtve radne eksploatacije, dok su dvije žene, jedna djevojčica i jedan dječak bili žrtve seksualnog iskorišćavanja, dok se ostali slučajevi odnose na prislino prosjačenje i nezakonit brak.

Slučaj “Call centar” doprinio rastu brojki

Na promjenu strukture ali i broja slučajeva trafikinga u navjećoj mjeri je uticao tzv. Slucaj “Call centra”, s početka prošle godine.

Žrtve trgovine ljudima sa Tajvana su došle u Crnu Goru sa turističkim vizama. Bile su smještene na tri različite lokacije u Podgorici, putna dokumenta su im bila zaplijenjena. Te osobe obučavane su da koriste različite internet aplikacije kako bi pozivale kineske građane, i predstavljajući se kao policajci, tužioci ili sudije, zahtijevale od njih bankovne podatke i podizale novac. U policijskoj akciji 8. januara 2020. osam osumnjičenih članova kriminalne grupe je uhapšeno, dok je 37 osoba identifikovano kao žrtve trgovine ljudima.

GRETA podstiče vlasti da preduzmu mjere za poboljšanje sposobnosti Inspekcije rada da spriječi i otkrije slučajeve trgovine ljudima u svrhu eksploatacije radne snage.

Takođe, konstatuje se da nijednoj žrtvi trgovine ljudima koja je podnijela imovinskopravni zahtjev u krivičnom postupku nije dodeljena naknada od počinioca pa se stoga vlasti pozivaju da ulože konkretne napore da zagarantuju efikasan pristup naknadi za žrtve trafikinga, uključujući i stupanjem na snagu Zakona o naknadi štete za žrtve nasilnih zločina.

U izvještaju se navodi da je Crna Gora zemlja porijekla, odredišta i tranzita žrtava trgovine ljudima.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije