Povežite se sa nama

Politika

JANŠA: Ako se EU ne proširi, proširiće se neko drugi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Oporavak poslije pandemije koronavirusa i širenje Evropske unije na Zapadni Balkan su među ključnim izazovima Unije, rekao je danas slovenački premijer Janez Janša.

“Ako se EU ne proširi, proširiće se neko drugi”, upozorio je Janša u govoru slovenačkim diplomatama uoči početka šestomjesečnog slovenačkog predsjedavanja EU od 1. jula, prenijela je agencija Hina.

Slovenija, koja će početkom oktobra prirediti neformalni samit EU-Zapadni Balkan, posebno je važna zbog blizine regiona, a proširenje EU, rekao je premijer, trebalo bi da bude odgovor na strateške i bezbjednosne izazove trećih aktera.

Među njima je i Turska, koja na Balkanu pokušava da uspori širenje EU, rekao je Janša.

Govoreći o pandemiji, Janša je rekao da nijedna država nije bila spremna za to i da se iluzornom pokazala globalistička ideja da “ono što ne možeš obezbijediti u svojoj zemlji, možeš dobiti jeftinije na svjetskom tržištu”, navodi Beta.

Janša je ocijenio da su se članice EU relativno uspješno dogovorile o sveobuhvatnom ekonomskom i finansijskom paketu oporavka svojih privreda i društava od pandemije.

S druge strane, biće mnogo teže postići dogovor o “zelenoj tranziciji” u ekonomiji jer je različita struktura privrede 27 članica EU, a uz to mnogo zavisiti i od toga kako će Evropska komisija uspjeti da se pozabavi specifičnim problemima pojedinih zemalja, rekao je Janša.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije