Povežite se sa nama

Svijet

JEDAN OD SIMBOLA AMERIKE: Kolt bankrotirao, pa prodat Česima

Objavljeno

-

Kolt iz 1851. godine
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Grupa Česka Zbrojovka uspešno je završila akviziciju američke firme za oružje Kolt (Colt Holding Company), izvijestila je češka novinska agencija ČTK.

Česka Zbrojovka postala je jedini vlasnik Kolta, u poslu vrednom 220 miliona dolara, a bivši vlasnik Kolta dobio je više od milion dionica svog novog vlasnika, piše Poslovni dnevnik.

Predsjednik uprave i generalni direktor Česke Zbrojovke Lubomir Kovarzhik rekao je da je spajanje strateška faza u razvoju obje firme. Prema Kovarzyku, to je potpuno u skladu sa strategijom češke firme za oružje „da postane svjetski lider u proizvodnji malokalibarskog oružja i ključni partner za oružane snage“.

Česka Zbrojovka prošle godine je povećala profitabilnost za 10,2 posto na krilima aktivnog nastupa na zapadnim tržištima, a akvizicijom Kolta očekuje značajno jačanje svoje pozicije u Americi, jer očekuje narudžbe iz američkog vojnog i sigurnosnog aparata.

Postrojenja češke kompanije za oružje, koja zapošljava oko 1.700 radnika, smještena su u Češkoj, Njemačkoj i SAD-u. Proizvode lovno, sportsko i sve vrste vojnog malokalibarskog oružja.

Robna marka Kolt jedan je od simbola Sjedinjenih Država. Američki dizajner Semjuel Kolt patentirao je 1835. i 1836. svoj poznati revolver s bubnjem u koji stane šest metaka. Koltov izum postao je omiljeno oružje onih koji su istraživali divlji zapad, pa su revolver počeli nazivati „osvajačem zapada“. Bio je popularan među vojskom, šerifima i kaubojima. Najpoznatiji su modeli kalibra 38 i 45.

Kompaniju je osnovao Kolt 1836. godine, a tokom 179 godina svog postojanja proizvela je više od 30 miliona komada revolvera, automatskih pušaka i pribora za njih, koji su popularni u celom svijetu.

Među njima su pištolj M1911 koji je razvio dizajner Džon Brauning, a koji je američka vojska prihvatila 1911. godine i koji je i dalje u upotrebi, kao i automatske puške AR-15 i M16 koja je takođe u upotrebi.

Kolt je 2015. godine bankrotirao nakon što je izgubio državne ugovore za snabdevanje oružjem.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije