Povežite se sa nama

Vijesti

JOANIKIJE: „Na Cetinje dođite autobusima“; „Budimo dostojanstveni“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitropolit Crnogorsko primorski SPC Joanikije pozvao sve vjernike koji žele da prisustvuju ustoličenju, da na Cetinje doputuju isključivo autobusima

Razlog za takav poziv je malo prostora za parking, ali i zbog bezbjednosne situacije.

Preporuke Odbora za ustoličenje saopštio je sveštenik Slobodan nakon liturgije u Hramu Svetog Vladimira u Baru.

Preporuke su objavljene u jeku tenzija oko ustoličenja, koje je najavljeno za 5. septembar i kome se oštro protivi dio crnogorske javnosti.

On je kazao da će prevoz biti organizovan u svakom gradu. „Zbog bezbjednosne situacije brojne ulice će biti zatvorene, a Cetinje ima dosta oskudan prostor za parking“, dodao je Zeković, prenosi portal Dan.

Preporuke mitropolita su takođe da se maksimalno ispoštuju sve preporuke i mjere Instituta za javno zdravlje.

„Potrebno je imati potvrde o vakcinaciji, potvrdu o PCR testu, negativni antigenski test ili potvrdu o preležanom virusu. Budimo dostojanstveni kao što smo bili, budimo isti onakvi kao na litijama, budimo odgovorni i da damo svoj doprinos da ovaj svečani čin bude za pamćenje“, poručio je Zeković.

Sednica Savjeta za odbranu i bezbjednost, na kojoj će se raspravljati o bezbjednosnoj situaciji u kontekstu najavljenog ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija zakazanog za 5. septembar na Cetinju, biće održana danas.

O bezbjedonosnoj situaciji su juče razgovarali i premijer Zdravko Krivokapić i gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan.

Ocijenjeno je da bezbjednosna situacija na Cetinju nije zadovoljavajuća i da su svi društveni subjekti dužni da pokažu odgovoran odnos prema miru, toleranciji, dijalogu, evropskim vrijednostima i planiranom ekonomsko – privrednom progresu.

Veliki broj građana okupio se u nedjelju na Cetinju u znak protesta zbog ustoličenja Joanikija, zakazanog za 5. septembar na Cetinju. Organizatori protesta, grupa gradjana, traži da ustoličenje Joanikija bude na nekom drugom mjestu, a ne u Cetinjskom manastiru, sjedištu Mitropolije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije