Povežite se sa nama

Društvo

JOANIKIJE NAKON USTOLIČENJA: Radićemo na tome da vratimo kapelu na Lovćen

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Radićemo na tome da vratimo kapelu na Lovćen. To je veliki grijeh koji je napravljen Crnoj Gori i NJegošu. Kao da ne mogu da podnesu njegovu širinu i slovensku veličinu. Ovako, u intervjuu za RTS, mitropolit Joanikije prvi put govori o planovima i utiscima nakon ustoličenja na Cetinju.

Podsjetimo, mitropolit Joanikije ustoličen je 5. septembra u Cetinjskom manastiru, a ceremonija ustoličenja kasnila je zbog protivnika koji su blokadom sva tri prilaza Cetinju, tražili da se svečanost održi na drugom mjestu. Od ranih jutarnjih časova tog dana izbili su neredi, a mitropolit i patrijarh Porfirije su na Cetinje došli helikoterom, štićeni pancirima i policijskom pratnjom.

Na pitanje kakvi su mu utisci, mitropolit je rekao:

– Dosta je utisaka. Bilo je na kraju sve u redu, ali bilo je i dosta iskušenja. Čim je njegova svetost patrijarh Porfirije došao vodeći računa i ovoj mitropoliji i o Crnoj Gori i o jedinstvu naroda u Crnoj Gori, bilo je jasno šta će sve biti, ali je u suštini sve bilo u redu – rekao je Joanikije.

On je ponovio vrlo otvoreno da je „Milo Đukanović lično stajao iza svih nemira na Cetinju“.

– Mi smo to predvidjeli i učinili smo sve da do nemira ne dođe. Donosili smo teške odluke. Na kraju moram reći da je Vlada Crne Gore preuzela odgovornost i i da je učinila sve da se omogući da ostvarimo to pravo koje imamo – istakao je mitropolit, dodajući da su mu preko medija stalno poručivali da ide negdje drugdje, ali mu niko nikada nije rekao gdje.

– Đukanović je ponizio Cetinje. Ono je cijelog dana bilo lišeno takve svečanosti i ljepote gostiju iz cijelog pravoslavlja. Zahvaljujući njemu, Cetinje je bilo zatvoreno tog dana i puno problema.

Mitropolit Joanikije je naveo i da je od Cetinja napravljena pustoš. Kako je rekao, „proizvedeno je mnogo sirotinje, ona teško živi i niko ne obraća pažnju na nju, osim kad su izbori.“

Baviću se samo vjerom i crkvom

– Ali, Cetinje ima zdrav korijen. Ima starog čestitog naroda. Ovde je narod vjerujući – istakao je.

Na kraju je dodao da će se baviti samo vjerom i crkvom.

– Gledaću da ispoštujem moderno načelo u pogledu uređenja države i crkve, a to je načelo odvojenosti crkve od države i politike, posebno stranačke politike. Ne znam da se bavim politikom, cijelog života sam se bavio samo crkvom – rekao je mitropolit.

(RTS)

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
2 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
MaR
MaR
07.09.2021. 23:24

Pope, kumim te Bogom muči i vodi računa o svakoj izgovorenoj riječi, jer se igraš vrijednosnim sistemom Crnogoraca svih vjera i nacija. Posveti se svojoj crkvi i niti pedalj dalje.

RIR
RIR
08.09.2021. 07:34

OLOŠ ČETNIČKI !

Sponzor

Najčitanije