Povežite se sa nama

Društvo

Joanikije: Ne pada nam na pamet da se miješamo u politiku, treba nam Temeljni ugovor

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitropolit crnogorsko – primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije Mićović kazao je da crkvi ne pada na pamet da se optrećuje politikom i da se u nju miješa, osim kada se bave pitanjem uređenja odnosa između crkve i države, što bi, kako je kazao, trebalo da bude definisano Temeljnim ugovorom.

-U pravno formlanom smislu taj dokument je važan i sigurno je da bi naš položaj bio još bolje definisan. Država i crkva bi kao što je to regulisano sa rimokatoličkom crkvom, usvojile zajednički dokument o međusobnom uvažavanju i podjelili nadležnosti- kazao je Joanikije u intervjuu za Radio televiziju Nikšić.

Kako je kazao, potpisivanjem Temeljnog ugovora izrazili bi želju o budućoj saradnji.

-To nama treba. Ta inicijativa će trajati dok se taj ugovor ne potpiše. Ne mogu govoriti o rokovima, na kraju krajeva opet kažem crkva funkcioniše i bez ugovora i sa njim, ali to je civilizacijsko dostignuće ovoga vremena i što bi smo se toga lišavali. Nema razloga da se prekida ta inicijativa- ističe Joanikije.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju, Joanikije ističe da u crkvi vide da vlast ima svoje probleme i da oni neće da ih produbljuju.

-Saradnja nije na nekom nivou da se miješamo u poslove Vlade. Na zvaničnom nivou to je korektna saradnja i vidimo sva ograničenja, slabosti i nedostatke kao i političku krizu u Crnoj Gori. Neka političari sami to rješavaju, ja preporučujem da se vodi konstruktivan dijalog i da se političari bave svojim narodom i da imaju kao prioritet svoje odgvoronosti da učine nešto za narod- istakao je.

Joanikije dodaje da ne bi on mogao da savjetuje počitičare šta da rade i koji dogovor treba da postignu.

-Neka bude kako bude. Ne pada nam na pamet da se optrećujemo politikom osim da se bavimo oko uređenja odnosa između crkve i države- zaključio je.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije