Povežite se sa nama

Društvo

JOANIKIJE: Razorena kapela se umnožava, veliki zamah će se završiti kada se vrati na Lovćen

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Joanikiju, kao poklon namijenjen obnovi kapele na ognjištu patrijarha srpskog Gavrila Dožića u Vrujicima u Morači, uručen prihod od 24. večeri poezije Matije Bećkovića

Razorena lovćenska kapela koja se žrtvovala, stalno se umnožava i na takav način će se cijeli jedan veliki zamah kapele završiti kada se vrati ona opet na Lovćen, „u sazvežđu velikom lovćenskih kapela svuda po srpskim zemljama“, rekao je novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

On je to, kako prenosi portal Nova.rs, kazao u beogradskom Zvezdara teatru, gdje mu je, kao poklon namijenjen obnovi kapele na ognjištu patrijarha srpskog Gavrila Dožića u Vrujicima u Morači, danas uručen prihod od 24. večeri poezije Matije Bećkovića.

„Njegov nasljednik, takođe mitropolit Amfilohije, rođen nedaleko do njega, sjetio se da obnovi na njegovom ognjištu kapelu, u obliku kapele na Lovćenu. Kao što znate, takvih kapela je u Crnoj Gori 19, i ako Bog da, da se to sastavi i da se napravi ona jedna na vrhu Lovćena, jer je nemoguće da svuda budu, a ne na Lovćenu“, kazao je Bećković, dodavši da Amfilohije nije mogao da ima dostojnijeg nasljednika od Joanikija.

Joanikije je rekao da je Bećković cijelo vrijeme svojom poezijom „gradio crkvu i obnavljao Njegoševu kapelu na Lovćenu, a sada je to potvrdio i ovim činom“.

„On to uzdiže do onog stepena razumijevanja da je ovog prilog od poezije za crkvu koja se gradi za pokoj duši, za spomen velikog mučenika, ispovjednika, patrijarha srpskog Gavrila Dožića, koja se gradi u njegovom rodnom mjestu Vrujicama. Ona je slika lovćenske kapele. Patrijarh Gavrilo Dožić je zaslužio kao mučenik, krstonosac, ispovjednik da mu se podigne crkva u obliku lovćenske kapele jer je prvi obnovio onu razorenu sa kraljem Aleksandrom, koji je dao novac da se obnovi ta svetinja, i prvi koji je spriječio da se tamo umjesto kapele podigne mauzolej i njegova odluka je bila ključna prilikom te prve obnove. A koliko mi se čini, razorena lovćenska kapela koja se žrtvovala, stalno se umnožava i na takav način će se cio jedan veliki zamah kapele završiti kada se vrati ona opet na Lovćen u sazvežđu velikom lovćenskih kapela svuda po srpskim zemljama“, rekao je Joanikije, kako prenosi Nova.rs.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
2 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Obrad Pavlović
Obrad Pavlović
31.05.2021. 22:39

„Ogromnim zajedničkim naporima uspjeli smo da sagradimo ovu fatamorganu“ Vlada Bulatović VIB
Ne mora Joanikije da se muči da pravi monumentalne fatamorgane, dovoljno mu je da plati nekog osrednjeg kompjuterskog animatora, koji će mu napraviti sliku kapele na Lovćenu. Moći će potom da je odštampa u dovoljnom broju primjeraka i da je razašalje širom Srpskog Sveta, svima onima kojima će istinska kapela ostati pusta želja. Ako nekome baš bude stalo do toga da krene na Sveti Lovćen da obnavlja kapelu, pa ma ko to bio, obećavamo mu da ćemo mu pomoći da se pridruži Dobrici Ćosiću, Amfilohiju, Irineju, Aci Palikući i drugim beščasnicima.
Ukoliko Joanikije, Matija Bećković, Zdravko Krivokapić, Vesna Bratić, Porfirije, Aleksandar Vučić i ostala četnička bratija, nađu vremena da pogledaju koliko nas je bilo na Lovćenu povodom 21. maja, neka dobro promisle prije nego krenu na zli put. Lako bi im naša dobrodošlica mogla biti pošljednje što su čuli, prije nego ih „drug svet“ prigrlii Ne stoluje na Crnogorskom Olimpu strašni Zevs sa sažižućim munjama, ali tu je strašno pleme Titana, koje se budi kad vidi strašnu uru pred očima!A za kraj neka se Joanikije prisjeti Njegoševih stihova, ili da ih vrlo moguće čuje prvi put:
Što je Vuče grdno li izgledaš
viđu da vsi s krvave poljane
Gazio si neđe vatru živu
i Bog znade do tebe samoga
Je li iko tu živ pretekao
Jer bez muke ne prskaju toke
Nit se lome tanki džeferdari…

Valter
Valter
31.05.2021. 23:31

Umnožava se bezobrazluk.

Sponzor

Najčitanije