Povežite se sa nama

Društvo

JOANIKIJE: Spreman sam za dijalog i dogovor

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

„Da prihvatimo svu braću, i one koji različito misle i one koji žele da se spoje sa nama“, kazao je Joanikije za Radio Svetigoru.

On je rekao da ako se radi o argmentima da su uvijek spremni da učestvuju u tom dijalogu.

„Nijesam spreman da razmjenjujemo mržnju, jer na takav način se ona još više umnožava, a jesam za razgovor, i dijalog i dogovor sa, zaista, svima u Crnoj Gori“, poručio je Joanikije.

On je upozorio da se činu ustoličenja na Cetinju pripisuje „Bog zna kakav politički karakter“.

„To baš ja, koji sam svoj život ugradio u Crnu Goru i u Cetinjski manastir, koji sam ovdje bio i kao iguman i kao rektor bogoslovije i koji sam punih 20 godina vršio arhijerejsku službu u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, koja je takođe u Crnoj Gori“, kazao je Joanikije.

Kako je naveo, valjda je Crna Gora i njen sjever, nije samo Cetinje.

„Neka izvinu svi Cetinjani, još nijesu napravili svoju državu koja se naziva Cetinje. Ali dobro, mi radimo u miru i ne želimo da se raspravljamo, da se svađamo i da doprinosimo toj graji koja se ovih dana podigla“, kazao je Joanikije.

On je kazao da je posebna radost to što patrijarh srpski Porfirije dolazi u Crnu Goru na ustoličenje, prvi put kao novoizabrani na tu funkciju.

„I to za naš narod, verujući, pravoslavni u Crnoj Gori, bez obzira kako se ko izjašnjavao, kako se ko politički opredjeljivao, je veliki blagoslov“, rekao je Joanikije.

Prema njegovim riječima, Porfirije dolazi da donese mir, da nastavi djelo svojih prethodnika koji su svi posjećivali Crnu Goru, i u volji i nevolji.

„Kad nam je bilo lijepo i kad nam je bilo teško, imali smo utjehu i podršku od naše patrijaršije, od našeg patrijarha, a u ovom slučaju se radi o nečem posebnom“, rekao je Joanikije i dodao da mu nije do svađe sa braćom.

„Mi smo, dakle, radi spuštanja tenzija i radi mira u kući, prihvatili to ograničenje da na Cetinju bude samo sveštenstvo, da budu gosti, da dođe njegova svetost patrijarh Porfirije, da nam dođu gosti iz drugih pomjesnih crkava, a imamo dosta gostujućih arhijereja, od Jerusalima do Moske, do Kijeva, do Poljske, do Albanije, do Bugarske. Dakle, da se obnovi uz prisustvo predstavnika crkvenih opština i nešto malo gostiju sa strane, civilnih lica. Dakle, ipak uz prisustvo naroda, ali uz manji broj, da bi smo suštinu ovoga svetoga čina ispunili i da bi smo to obavili skromno, ali da bude svječano i lijepo, jer u skromnosti se projavljuje ljepota i možda je ta skromnost i Bogu ugodna i Svetom Petru Cetinjskome i naročito zbog toga što ne želimo obračune, svađe, tuče, čerupanja ovdje pred Cetinjskim manastirom, ne daj Bože, i to je naš stav. Ako neko hoće da se svađa, što kaže Sveti apostol Pavle ‘mi takvog običaja nemamo“, naveo je Joanikije.

Kaže i da nije obraćao pažnju na transparente na kojima se navodi da je nedostojan.

„Gledam u moju savjest i stojim pred licem Božijim na svakoj svetoj službi, stojim pred licem moga naroda i tu se mjeri i da li sam dostojan ili nijesam dostojan, a ne na nekim transparentima ili takvim parapolitičkim skupovima. Dakle, sramota je da neko meni osporava pravo, i ne samo meni nego i vjernicima, narodu i Crkvi, a da neće da pokrene sudski proces“, zaključio je Joanikije.

On kaže i da je 56. episkop svetosavske episkopije koja je kasnije uzdignuta na stepen mitropolije i 41. mitropolit koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru.

„Naravno, nije ustoličenje isto što i hirotonija episkopa. Ja sam davno hirotonisan upravo ovdje u Cetinjskom manastiru, hirotonisao me blaženopočivši patrijarh Pavle, po predlogu našeg blaženopočivšeg Mitropolita, uz prisustvo petnaestak arhijereja i to je jedna od rijetkih episkopskih hirotonija koja se u istoriji ove mitropolije dogodila baš u Cetinjskom manastiru“, poručio je Joanikije.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
RIR
RIR
03.09.2021. 13:53

OKUPATOR SPREMAN NA DIJALOG !

Sponzor

Najčitanije