Povežite se sa nama

Društvo

JOČIĆ: Bez razlike u sklapanju braka i istopolne zajednice

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Procedura za zaključenje partnerstva istog pola identična je proceduri za sklapanje braka, saopštio je Nikola Jočić iz gradskog Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

U Jutarnjem programu RTCG Jočić je govorio o tome što je sve neophodno za sklapanje životnog partnerstva istog pola.

„Procedura za zaključenje partnerstva istog pola je identična kao kod procedura za sklapanje braka. Zainteresovana lica podnose prijavu i prilažu potrebnu dokumentaciju, kao što su izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o slobodnom bračnom stanju, kopija lične karte i za strane državljane dokaz o plaćenoj porodičnoj taksi“, rekao je Jočić.

Što se tiče razlika, one postoji u odredbama Porodičnog zakona i Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola u odredbama prilikom obaveza samog odbornika.

Razlike u nazivu

„Kod Porodičnog zakona odbornik proglašava zaključenje braka i upoznaje mladence s njihovim pravima i obavezama, dok kod Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola sve te obaveze padaju na matičara. To će biti sugestija za izmjenu zakona u tom dijelu“, pojasnio je Jočić.

Razlika je, kaže, i u samom nazivu: „Lica istog pola zaključuju partnerstvo, a lica različitog pola zaključuju brak. Partnerstvo podrazumijeva uređenu zajednicu dva lica istog pola sklopljenog pred nadležnim organom“.

Matičarka Jela Kovačević kazala je da oni neće imati nekih velikih promjena, izuzev samog teksta koji čitaju.

„Jeste malo veća odgovornost na maričara sada, jer nam je Zakonom o životnom partnerstvu lica istog pola stavljena veća odgovornost i obaveza, ali to nam neće biti problem“, istakla je Kovačević.

Ove godine više brakova nego u godini prije kovida

Ona se osvrnula i na broj sklopljenih brakova u godini koja je prethodila kovidu, ali i periodu koji je bio u znaku korona virusa.

„U 2019-oj godini, do kraja juna mjeseca, sklopljeno je 314 brakova u Podgorici. Do kraja juna 2020-e, dakle kovid godini, bilo je 159 brakova, a u 2021. više nego čak i u 2019-oj – sklopljena su 353 braka“, istakla je Kovačević.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije