Povežite se sa nama

COVID-19

Joksimović: Preminule dvije osobe vakcinisane trećom dozom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Milko Joksimović kazao je da su u Crnoj Gori od posljedica korona virusa preminule dvije osobe, koje su bile imunizovane sa tri doze vakcine, dok se njih oko 1.200 zarazilo.

-Među skoro 80.000 ljudi u Crnoj Gori, koji su primili treću dozu vakcine, mi do sada imamo samo dva smrtna ishoda među onima koji su se zarazili, a zarazilo se preko 1.200 njih. Obje osobe koje su preminule, a primile su treću dozu, su bile osobe starije od 60 godina i u oba slučaja riječ je osobama koje su primile po tri doze kineske vakcine Sinofarm, što nije bilo u skladu sa preporukama, jer je kao treća doza preporučena RNK-a vakcina – naveo je Joksimović i dodao da treća doza spašava glavu, prenosi portal RTCG.

Joksimović, je za Radio Crne Gore, saopštio da će u slučaju velikog broja zaraženih omikronom biti i onih koji će se teže razboljeti.

-Moramo da vidimo šta će se desiti u naredne dvije sedmice, jer hospitalizacije i smrtni ishodi kasne u odnosu na zaraze-, kazao je Joksimović i dodao da u tom dijelu treba biti oprezan.

On kaže da u proteklih desetak dana broj zaraženih dostiže nezamislive cifre. Navodi da obolijevaju svi a najviše radno aktivno stanovništvo od 20 do 40 godina.

Joksimović kaže i kako se epidemiolozi plaže da bi veliki broj zaraženih mogli da imamo i narednih dana.

-Panika nikada nije dobra reakcija, pa za to nema potrebe, treba gledati da smanjimo štetu i obuzdamo epidemiju-, poručio je Joksimović.

On kaže da iz svijeta stižu donekle optimistične informacije, da omikron soj u manjem broju izaziva teške kliničke slike.

-To je još uvijek na nivou nade. Treba da radimo tako kao da se spremamo za nepovoljne ishode, a da se nadamo manjem broju hospitalizovanih i smrtnih ishoda. Mi moramo da radimo kao da nas čeka najgori scenario-, kazao je Joksimović.

Kada bi se i postojeće mjere poštovale, kako dodaje, epidemijska situacija bi bila bolja.

-Bio bih nerealno optimističan kada bih vjerovao da se za božićne praznike neće dešati ista okupljanja kao za novogodišnje slavlja-, naveo je Joksimović i pozvao građane da ostanu kući bez okupljanja.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije