Povežite se sa nama

Društvo

JOŠ JEDAN KANDIDAT KOJI NE ISPUNJAVA USLOVE: Ni Marković nema kvalifikacije za mjesto direktora RTCG-a?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kandidat za generalnog direktora Javnog servisa, dugogodišni novinar Nikola Marković, sudeći po dokumentaciji koju je predao, nema dovoljno radnog iskustva pod VII-1 nivoom kvalifikacije obrazovanja za tu poziciju.

Marković nije htio da komentariše svoju kandidaturu za Gradski portal, ali se iz CV-a koji nam je dostavio vidi da je tek ove godine dobio diplomu profesora srpskohrvatskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

Izvor Gradskog portala iz RTCG navodi da je za rukovodeću poziciju u Javnom servisu neophodno radno iskustvo od najmanje 10 godina (120 mjeseci) sa fakultetom, odnosno VII-1 nivoom kvalifikacije obrazovanja.

Zbog tog uslova iz konkursa se i ranije dešavalo da pojedini novinari odustanu od kandidature za neku od čelnih pozicija u Javnom servisu.

Predsjednica Sudskog savjeta i profesorica radnog prava Vesna Simović-Zvicer objašnjava za Gradski portal da su radni staž i radno iskustvo različite kategorije i da ih zakon o radu kao takve prepoznaje.

,,Radno iskustvo ne podrazumijeva vrijeme provedeno u radnom odnosu jer možete biti u radnom odnosu sa završenom srednjom školom, višom školom — ali sve to predstavlja radni odnos. Radno iskustvo definiše ono iskustvo koje ste stekli kroz radni odnos, ugovor o stručnom osposobljavanju ili volonterskom radu, ali u nivou kvalifikacije. Zakon o radu u članu 6. jasno definiše značenje radnog iskustva”, navela je Simović-Zvicer.

Marković je u programu razvoja i rada RTCG-a za mandatni period 2021—2025. koji je dostavio Gradskom portalu, pored ostalog, naveo da bi uveo više novih emisija kojima bi se, kako navodi, obratila pažnja na životne probleme građana, ali i povećala interaktivnost sa gledaocima i slušaocima.

Izvor Gradskog portal iz RTCG-a zaključuje kako je Marković u tom planu naveo niz programskih prijedloga, što je u ingerenciji i opsegu posla direktora TVCG i uredničkog tima, a ne generalnog direktora.

Osim Markovića, za čelnu poziciju u Javnom servisu kandidovao se i predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić.

Raonić tvrdi da sa predajom kandidature nije ušao u sukob interesa, iako su čak četiri od devet članova Savjeta RTCG, koji biraju generalnog direktora, u poslovnim odnosima sa NVO na čijem je čelu.

Izvor: Gradski

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije