Povežite se sa nama

Društvo

JUVENTAS: Da direktore biraju školski odbori ili nastavnička vijeća

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Poslanici i poslanice Skupštine Crne Gore trebali bi po hitnom postupku da izvrše izmjene i dopune Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju u kojem će definisati da direktore vaspitno-obrazovnih javnih ustanova biraju školski odbori ili nastavnička vijeća uz učešće predstavnika učenika, ocijenili su u NVO Juventas, a povodom načina i rezultata razrješenja i imenovanja rukovodioca prosvjetnih institucija.

Iz Juventasa su ocijenili da je u svega nekoliko dana demonstrirano koliko je trenutno zakonsko rješenje pogrešno.

Podsjetili su da se Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta juče obratilo javnosti saopštenjem u kojem se navodi da se Ministarstvo, odnosno ministarka, pri odabiru kandidata za vršioce dužnosti direktora škola i njihovih pomoćnika, rukovodi objektivnim kriterijumima, profesionalnom i ljudskom etikom, a ne političkom voljom javnosti, bilo kog pojedinca ili interesnog centra.

„Ovo su saopštili nakon spornog imenovanja Rade Višnjić za vršiteljku dužnosti direktorice Osnovne škole ‘Jugoslavija’ u Baru, koja je prethodno dobila otkaz zbog teže povrede radne obaveze član 37 stav 1 tačka 3 Opšteg kolektivnog ugovora, zloupotreba ili prekoračenje ovlašćenja – odnosno zloupotreba djece u vjerske svrhe“, pojasnili su iz Juventasa.

Oni su kazali da, uzimajući u obzir i javnosti poznate izjave Rade Višnjić, njeno imenovanje za v.d. direktorice Osnovne škole „Jugoslavija“ na simboličkoj ravni znači da, kako su naveli, u školama nema mjesta za građansko obrazovanje, suočavanje sa prošlošću, kritičko mišljenje, jednakost i napredovanje na osnovu kvaliteta.

„Najavljeno moguće razrješenje Rade Višnjić, te dato obrazloženje, pokazuje i da će Ministarstvo isključivo voljom svojih čelnika postavljati i razrješavati rukovodioce institucija. Crna Gora, dakle, adekvatne procedure u ovoj oblasti nema. Nema ih, jer ih nema političke volje da se politička samovolja ograniči“, ocijenili su iz Juventasa.

Podsjetili su da je premijer Zdravko Krivokapić izjavio da je „prioritet Vlade depolitizacija vaspitno-obrazovnih ustanova. Školama više neće upravljati politički podobni, već najkvalitetniji kadrovi“.

„Da bi ova Vlada ispunila obećanja data crnogorskim građanima, treba da preispita proces razrješenja i imenovanja direktora/ica prosvjetnih institucija, i hitno inicira izmijene Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju“, poručili su iz Juventasa.

Oni su konstatovali da je uprkos najavama, depolitizacija školstva ostala samo predizborno obećanje, „koje je lako i veoma očigledno prekršeno“.

„Crna Gora se mora predano posvetiti unapređenju školskog sistema, a jedan od potrebnih koraka jeste usvajanje obavezujućih procedura kojima se ograničava upliv politike u škole“, istakli su iz Juventasa.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije