Povežite se sa nama

Društvo

KABINET PREDSJEDNIKA: Pomilovanje uz poštovanje svih procedura

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Odluka o pomilovanju Tomaša Boškovića donijeta je uz poštovanje svih procedura i uz pribavljanje mišljenja nadležnog ministarstva, pa ne može biti predmet komentara kakav je neosnovano iskazalo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, navodi se u reagovanju savjetnika Predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Borisa Bastijančića

„Predsjednik Crne Gore donio je u četvrtak 1. jula 2021. godine Odluku, u skladu sa svojim ustavnim prerogativima, da se uvaži molba za pomilovanje Tomaša Boškovića iz Podgorice. To nikako ne može biti predmet komentara kakav je neosnovano iskazalo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja. Prije nego što se ogradilo od predmetne Odluke o pomilovanju, Ministarstvo je moralo znati da se odnosni pravni akt donosi po strogo propisanoj, unaprijed poznatoj i dosljendno poštovanoj pravnoj proceduri, definisanoj Zakonom o pomilovanju u kojoj ne učestvuje samo šef države. Radi objektivnog infomisanja javnosti, želimo da ukažemo na važeću proceduru. Odluke o pomilovanju isključivo se donose nakon pribavljenog Mišljenja (ili obrazloženog Predloga) nadležnog Ministarstva. Tako je urađeno i ovog puta. Predsjednik Crne Gore pažljivo je sagledao kompleksnu činjeničnu osnovu ovog slučaja, koji je izazvao naglašenu pažnju društvene zajednice. Prilikom donošenja konačne Odluke, naročito je cijenio i uvažio Mišljenje (br. 05-031/21-7009) koje je dalo Ministarstvo pravde, ljudskih i manjiskih prava, u ponedjeljak 28. juna ove godine, da se Tomašu Boškoviću dâ pomilovanje na način da se oslobodi od izvršenja preostalog dijela izrečene kazne zatvora u trajanju od 30 (trideset) dana. Mišljenje koje je potisao Sergej Sekulović, rukovodilac resora i aktuelni ministar unutrašnjih poslova, Službi Predsjenika Crne Gore dostavljeno je 30. juna“, navodi se u reagovanju savjetnika Bastijančića.

Kako se dodaje, imajući navedeno u vidu, opravdano se postavlja pitanje koordinacije u radu dva važna resora Vlade i funkcionisanja njihove službene korespondencije, kada o ovako važnim pravnim stvarima, naočigled cjelokupne stručne i laičke javnosti zauzimaju suprotne stavove.

„Komentarom na Odluku Predsjednika, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja se ogradilo od Mišljenja koje je dalo Ministarstvo pravde, ljudskih i manjiskih prava, sumnjajući da je ono ‘postupalo savjesno, uzimajući u obzir sve činjenice i okolnosti slučaja’. Ustvari, reagovanje Ministarstva finansija i socijalnog staranja je isključivo političke prirode, i nema nikakve veze s pravnim činjenicama, niti vodi računa o socijalnim i svim drugim aspektima ovog slučaja“, naglašava se u reagovanju.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije