Povežite se sa nama

Vijesti

KAD BRATIĆKA SMJENJUJE: Dio smijenjenih direktora ostaje bez časova, nekima pola nastavničke plate

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Najvećem broju smijenjenih direktora/ica škola u Podgorici obezbijeđena je norma časova ili dio norme za nastupajuću školsku godinu, dok je mali broj njih ostao bez časova.

Kako propisi nalažu, vršioci dužnosti direktora, predstavnici sindikata i Ministarstva prosvjete na kraju svake nastavne godine utvrđuju normu časova koja iznosi 18 časova nedjeljno za osnovne i 20 za srednje škole. Ove godine se kasni u održavanju tih sastanaka…

Na sastanku koji je juče organizovan u Podgorici, pored ostalog, govorilo se o časovima koji mogu da se dodijele direktorima i direktoricama koji su nedavno ostali bez tih funkcija.

Predsjednik podgoričkog Sindikata prosvjete Slobodan Savović kazao je za Pobjedu da su njihov položaj razmatrali po zakonu i da su uspjeli najvećem broju njih da obezbijede norme ili dio normi za ovu školsku godinu, što je bilo u skladu sa njihovom intencijom da se radi o zakonu. Prema zakonu, ističe Savović, ako ima slobodnih časova, oni se preraspoređuju…

Malo je onih, prema njegovim riječima, koji nijesu dobili časove. On nema informaciju o kom broju se tačno radi. Odgovarajući na pitanje što će se desiti sa onima koji su ostali bez časova, Savović kaže da će svoj radni status morati da riješe po drugim zakonima…

Da li će njima Ministarstvo prekinuti radni odnos – ne može, kaže, da utiče na to.

Savović ističe da vjerovatno neće biti svi zadovoljni na koji način su raspoređeni časovi, uključujući i one koji nijesu dobili punu normu, te da će vjerovatno potražiti pravdu na sudu.

– To je lična stvar. Mi smo se samo držali zakona, ništa drugo nijesmo radili…. Svjestan sam da će biti nekih koji će reći da je to prevara, ali je u pitanju princip i dok god budem na ovoj poziciji držaću se toga– navodi Savović.

Na sastanku, koji je trajao sedam sati, uspjeli su, ističe Savović, takođe, da riješe pitanje pune norme za preko 95 odsto kolega, čime su zadovoljni. Njih više od 200 se prijavilo za ovu godinu koji nijesu imali punu normu. Riječ je o profesorima/icama koji imaju ugovore na neodređeno, ali nijesu imali pune norme u svojim matičnim ustanovama, tako da nijesu mogli da primaju cjelokupan iznos plate.

Savović kaže da su ostali vrlo deficitarni predmeti za koje nijesu mogli da nađu časove, kao što je likovno.

Ranije se dešavalo, podsjeća predsjednik podgoričkog sindikata, da se tokom godine pojave ,,sakriveni“ časovi, te očekuje da se to desi i ove godine i da na taj način dopune normu onima kojima nedostaje.

Objašnjava da zbog različitih uticaja profesori ostaju bez norme, a jedan od njih je – smanjenje časova iz pojedinih predmeta.

Savović podsjeća da se ranije dešavalo da traže normu i za 500 profesora/ica.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije