Povežite se sa nama

Evropa

KADA BUDE PREDSJEDAVALA: Češka će predložiti ulazak Crne Gore u EU 2025. godine

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Češka će pokušati da, kada bude predsjedavala Evropskom unijom (EU) naredne godine, otvori debatu među članicama EU o donošenju odluke da se 2025. godina, odredi kao termin kada će biti ozvaničeno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, rečeno je Danu u diplomatskim krugovima. Kako im je saopšteno, Češka će uraditi sve što je moguće da se o ovom pitanju u EU postigne široki konsenzus, imajući u vidu da je proširenje EU proglasila jednim od prioriteta njihovog budućeg predsjedavanja evropskom savezu.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU Zorka Kordić rekla je u četvrtak na sjednici skupštinskog Odbora za evropske integracije da imamo najavu Češke da će tokom njenog predsjedavanja EU otvoriti debatu o konkretnom datumu za članstvo.

– To je jedan potpuno drugi trenutak u odnosu na prije par godina kada jedva da je i bilo riječi o politici proširenja na nivou EU, tako da taj povoljniji trenutak na spoljnopolitičkom planu treba iskoristiti, naravno, raditi i na unutrašnjim reformama, te obezbijediti balans između onoga što je implementacija javnih politika kod kuće i onoga što se dešava na planu EU – navela je Kordić.

Prethodno je češki ministar spoljnih poslova Jakub Kulhanek najavio krajem juna da će prioritet češkog predsjedavanja EU, u drugoj polovini naredne godine, biti Zapadni Balkan uz cilj da Crna Gora i Srbija dobiju datum kada će postati članice EU.

– Smatrao bih da je uspjeh kada bismo uspjeli da objavimo datum kada bi Crna Gora i Srbija mogle da uđu u EU  -kazao je tada Kulhanek u intervjuu češkoj novinskoj agenciji ČTK.

Pomak u proširenju EU na Zapadni Balkan prvi je od tri spoljnopolitička prioriteta Češke tokom predsjedavanja od jula do kraja 2022. godine.

Ove godine, evropski komesarOliver Varheljipredstavio je 17. marta u Briselu zemljama članicama dokument o novoj metodologiji za vođenje pristupnih pregovora, čiji je osnovni princip da bez ispunjavanja uslova za vladavinu prava nema daljeg puta ka EU.

Kako se navodi u tom dokumentu, nijedno novo poglavlje se neće moći zatvoriti prije nego što se ispune sva prelazna mjerila koja se tiču vladavine prava.

EU je pooštrila uslove u odnosu na vrijeme kada su pristupale Rumunija i Bugarska, posebno po pitanju vladavine prava i jačanja institucija.

I po dosadašnjoj metodologiji vođenja pregovora, postojala je opcija klauzule balansa, to jest, svojevrsne blokade pregovora do postizanja opipljivih rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije.

Ključna su pregovaračka poglavlja 23 (pravosuđe i temeljna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbjednost), gdje se od Crne Gore očekuju konkretni pomaci. Crna Gora je u decembru 2010. godine postala kandidat za članstvo u EU, a pregovore je počela u junu 2012. godine.

Do sada je Ctna Gora otvorila sva 33 poglavlja, od čega su privremeno zatvorena tri.

Usvojen investicioni paket za podršku reformama

Evropski komesar Oliver Varhelji u oktobru prošle godine predstavio je ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, kroz koji EU u narednih deset godina nanjerava da plasira do 20 milijardi eura, prvenstveno za oblasti transporta, energetike, životne sredine, digitalne agende i privatnog sektora i omladine.

Na jesen prošle godine objavljen je i redovan izvještaj EU o crnogorskom napretku ka članstvu, u kojem se potencira potreba reformi ka vladavini prava.

Ukazano je da nema dovoljno napretka u nekim oblastima, među kojima su uglavom nezavisnost pravosuđa, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i sloboda medija.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije