Povežite se sa nama

Vijesti

KAKO OBUZDATI CETINJE?: Štabom za sprečavanje protesta rukovode Boban Stanović i Nikola Laušević

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorska tajna i javna policija, kako Pobjeda nezvanično saznaje od više izvora iz bezbjednosnog sektora, sukobile su se zbog operativnog plana obezbjeđivanja ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog crkve Srbije u Crnoj Gori (SPC) Joanikija, planiranog za 4. septembar, tako da glavnu riječ vode operativci Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Timom, kako kažu izvori Pobjede, rukovode načelnik Sektora za suprotstavljanje terorizmu i bezbjednosne poslove u Agenciji za nacionalnu bezbjednost Boban Stanović i službenik Agencije Nikola Laušević.

SVAĐA
Direktor ANB-a Dejan Vukšić prošle sedmice organizovao je tajni sastanak kojem je, osim njegovih ljudi od povjerenja, trebalo da prisustvuje i v. d. direktora Uprave policije Zoran Brđanin i njegov tim, ali se on nije odazvao. Brđanin je na sastanak poslao načelnika Centra bezbjednosti Podgorica Gorana Jokića.

Napravili su načelni operativni plan fokusiran na prevenciju potencijalnih sukoba. Prema riječima Pobjedinih izvora, bezbjednjaci će pažnju usmjeriti na to da pokušaju da onemoguće građane i patriotska udruženja da organizuju proteste ili da na proteste izađe što manje ljudi.

Pobjeda piše da su Vukšić i Brđanin od ranije u sukobu, još dok je Brđanin bio šef kotorske policije, a Vukšić advokat u tom gradu. Te nekadašnje razmirice očigledno još nijesu izgladili, a sada, kako tvrde izvori Pobjede, „ratuju“ i kao čelnici bezbjednosnih službi.

Vukšiću je, kaže jedan od nezvaničnih sagovornika Pobjede, ustoličenje Joanikija i lično veoma važno, jer je on blizak crkvi Srbije, kao i većina nove crnogorske vlasti. Zato je za prvog čovjeka ANB-a organizacija ustoličenje srpskog mitropolita na Cetinju najvažniji operativni zadatak koji bi mu definitivno učvrstio pozicije i obezbijedio trajnu naklonost i premijera Krivokapića i zvaničnog Beograda.

“Nova vlast doživljava ovo i kao priliku da u crnogorskoj prijestonici, koja je centar otpora i ishodište crnogorskih suverenista, demonstriraju moć”, ističe on.

S druge strane, dodaje taj sagovornik Pobjede, Brđanin ne pokazuje pretjerano interesovanje za ustoličenje Joanikija i u fokusu su mu neke druge stvari.

“Agencija je, preko Vukšića, ojačana prosrpskim kadrovima i cilj im je da iz bezbjednosnih službi izbace procrnogorski orjentisane službenike. Brđanina je nedavno žestoko naljutila provjera koju je dobio od Agencije za neke njegove ljude. Operativci Agencije su o njima izvijestili sve najgore”, tvrdi on.

Tako, sudeći prema nezvaničnim informacijama Pobjede, pripreme za inauguraciju Joanikija teku u sjenci sukoba dvojice čelnika bezbjednosnih službi, iako se radi o događaju koji nosi veoma visok bezbjednosni rizik. Pogotovo u svjetlu događaja protekle godine i činjenice da je prijestonica svojevrsni centar otpora novim vlastima, upravo zbog njihove prosrpske politike.

Bez podrške Brđanina male su šanse da Vukšić, koji za razliku od njega nema iskustvo rada u bezbjednosnom sektoru, može Srpskoj pravoslavnoj crkvi i crnogorskoj Vladi garantovati „mirnu inauguraciju“.

“Pažnja Vukšićevih operativaca biće usmjerena na sve patriotske organizacije, ali i pojedince”, kažu  sagovornici Pobjede.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Iskon
Iskon
11.08.2021. 21:15

Ova persona je DRITANOVA GREŠKA.

Sponzor

Najčitanije