Povežite se sa nama

Vijesti

KAKO SU CRKVENI BRANITELJI POZDRAVILI BACANJE SUZAVCA: ,,Ugasi se – E viva!“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorska policija do danas se nije oglašavala o najmanje pedesetak civila koji su dvije noći konačili u Cetinjskom manastiru. Srpski mediji su, međutim, javili da je bila spremna i organizovana ekipa ,,iz Podgorice, Nikšića, Herceg Novog i Zete…“

Fotografije i video zapisi koji su se pojavili nakon ,,desantnog ustoličenja“ mitropolita Crkve Srbije Joanikija dokazuju da je iza zidina Cetinjskog manastira bilo stacionirano više desetina civila, koji su na poziv sveštenstva, uz prećutnu saglasnost crnogorske policije, došli da organizuju sopstvenu ,,odbranu objekta“ iako nije bilo ni prikrivenih najava da se bilo ko sprema da napadne mjesto gdje je tron Svetog Petra Cetinjskog.

Pobjeda je izvještavala da je u petak 3. septembra i u subotu ujutro 4. septembra u prijestonicu doputovalo više grupa momaka iz raznih krajeva Crne Gore, ali i Srbije koji su, nalik vojnim formacijama, ulazili u Cetinjski manastir.

Uvijek bi ih u dvorištu sačekalo svešteno lice, koje bi sve srdačno pozdravilo i sprovelo iza zidina, naočigled pojačanih policijskih patrola koje ih nijesu kontrolisale, za razliku od građana Cetinja kojima nije bilo dozvoljeno da prođu policijske punktove ispred Manastira.

Crnogorska policija do danas se nije oglašavala o najmanje pedesetak civila koji su dvije noći konačili u Cetinjskom manastiru. Srpski mediji su, međutim, javili da je bila spremna i organizovana ekipa ,,iz Podgorice, Nikšića, Herceg Novog i Zete…“

SUZAVAC NA ,,BRAĆU“

Video koji kruži društvenim mrežama, sniman očigledno iz Cetinjskog manastira, govori kako su ,,branitelji“ Crkve Srbije dočekali ispaljivanje suzavca u centru grada.

Nepoznati momak, izvjesno je sa osmatračnice, glasno govori dok snima telefonom, vidno uznemiren: ,,Počelo je. Aj Bože pomozi i Sveti Petar Cetinjski“, dok se čuju detonacije suzavca.

„Evo se već osjeća“, kaže on drugu pored sebe, da bi onda sa oduševljenjem rekao:

– Nema više ,,E viva! Ugasi se ,,E viva! – konstatuje zadovoljno.

Potom u kadar ulaze trojica momaka koji izlaze iz Manastira i kreću prema policijskim maricama pored kojih je stacionirana veća grupa specijalaca. Očito da nije bio planiran izlazak ,,branitelja“ van Manastira, pa ih ,,snimatelj“ poziva da se vrate. ,,Obustave kontranapad“.

– Momci, đe ćete, da plačete? Mislim da je bolje da se vratite ovamo, iza zidina – savjetuje nepoznati lik, očito pridržavajući se dogovora da se ne eksponiraju bez prijeke potrebe.

Opisani video uradak je dokaz o brojnim ljudima koji su se okupili unutar Cetinjskog manastira. Prema pisanju srpskih medija bliskih vlasti u Srbiji, unutar Cetinjskog manastira je bila prava mala ,,crkvena vojska“ spremna navodno da i život položi, ako treba braniti sveštenike Crkve Srbije.

Izvori Pobjede tvrde da je među njima bilo i pripadnika kriminalnog klana iz Budve, kao i nekolicina bezbjednosno interesantnih osoba iz Nikšića, koji su i za Božić ove godine propušteni u Manastir i bili naoružani „do zuba“.

POSTROJAVANJE

Fotografije Pobjede sa ,,desanta“ patrijarha srpskog Porfirija i mitropolita Joanikija na Cetinjski manastir ukazuju da je grupa opasnih momaka bila spremna na sve.

Zanimljivo: tom prilikom njima je komandovao specijalac Protivterorističke jedinice (PTJ) Petar Knežević. Nekadašnji pripadnik 63. padobranske iz Niša, učesnik bitke kod Košara, potom crnogorski specijalac blizak DPS-u (postoji slika iz 2018. godine gdje stoji mirno slušajući himnu u prvom redu na promociji Đukanovićeve partije) očito je dirigovao ponašanjem momaka sakrivenih u Manastiru.

Dok su dva pripadnika ,,kobri“ obezbjeđivala ulazak čelnika Crkve Srbije u Manastir, Knežević je, ispričali su Pobjedi očevici, po komandi naredio da se pjeva ,,Ne damo svetinje“, pjesma koja je bila popularna tokom litija ove crkve 2020. godine. Na njegov znak momci bi, a među njima ima onih koje bi teško mogli svrstati u muzički nadarenu grupu, počinjali i prestajali sa pjesmom.

Nakon obavljenog posla, Knežević je i nagrađen od sveštenika setom ikona, kao zahvalnost za trud i posvećenost, a kasnije se, sve okačen šok bombama, uslikao sa Joanikijem.

Prema izvorima Pobjede, opasni branitelji Manastira, dio njih je prošle godine obezbjeđivao litije, ostali su čitav dan 5. septembra i konačili u Manastiru.

Sljedećeg dana, većina je otišla, dok su neki ostali da budu na straži oko mitropolita Joanikija.

Za crnogorsku policiju ostaje pitanje na koje će morati, kad-tad, da pruži odgovor. Ko je i zbog čega dozvolio – u danima kada je crnogorskim građanima, nezakonito i bez ikakve pisane naredbe, bila uskraćena sloboda kretanja – da grupe bezbjednosno interesantne osobe bliske Crkvi Srbije imaju dozvolu za nesmetano kretanje? D. ĐURANOVIĆ

Policajci na udaru kolega zbog snimaka koji „isplivavaju“

Nakon što su mediji objavili snimak na kome se čuje kako neko iz komandnog sastava policiji saopštava da probije blokadu građana na Cetinju 5. septembra, priveden je policajac M. J.

Javnost je o tome obavijestio građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković ističući da nije poznato što se policajcu stavlja na teret.

– Policijske intervencije na Cetinju nijesu imale karakter tajnih operacija – poručio je on i pozvao direktora Uprave policije Zorana Brđanina da naloži „moćnim pojedincima“ da zaustave nepotrebne i neosnovane pritiske na policijske službenike.

Snimak koji je objavio portal CdM, istakao je Zeković, ima nesumnjivi javni interes.

– Taj snimak je i od posebnog značaja za državno tužilaštvo kako bi se provjerilo ima li elemenata zlostavljanja prema mirnim demonstrantima – naveo je on, ukazujući i da taj snimak nesporno ukazuje na naređenja koja idu u pravcu „namjernog prouzrokovanja patnje i onemogućavanja javnih okupljanja“ i pozvao tužilaštvo da reaguje.

Određeni policajci juče su se našli na udaru i nakon što je Budvanka Darinka Ljubiša na svojoj Fejsbuk stranici objavila snimak koji potvrđuje učešće predsjednika Opštine Budva Marka Bata Carevića i njegove mehanizacije u brutalnoj policijskoj intervenciji na Cetinju 5. septembra. Njihove kolege pokušavaju da utvrde ko je proslijedio video zapis.

Javnost je o tome, takođe, obavijestio Zeković, ističući da je u toj intervenciji nepotrebno i značajno uništena imovina građana.

Pozvao je Brđanina da, s obzirom na to da je Ljubiša jasno saopštila da snimak nije dobila iz policijskih krugova, već da je on viralan, naloži momentalno zaustavljanje pritiska i prijetnji prema policijskim službenicima.

– Imajući u vidu ukupne okolnosti u zemlji, objavljivanje tog snimka predstavlja javni interes. Policijski službenici, uključujući i gospođu Ljubišu, nijesu dužni da daju nikakva obavještenja tim povodom. Nedopustivo je zloupotrebljavati policiju Crne Gore u privatne svrhe. Načelnik CB Budva Bubanja i Carević su u rodbinskim vezama – istakao je Zeković.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije