Povežite se sa nama

Region

KAKO U AUSTRIJI VIDE SRBE: „Kriminalci i nacionalisti opsjednuti statusnim simbolima. Seljački mentalitet najgore vrste“

Objavljeno

-

Beč
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

„Većina mladića srpskog porijekla koje sam upoznao još u školskim danima u Austriji bili su žestoki nacionalisti, ograničenih shvatanja, kratkog fitilja, anti-austrijski orijentisani, i često su sebe predstavljali kao žrtve“, piše u komentaru jednog Austrijanca na društvenoj mreži Redit.

Bio je nešto blaži kada se radi o ženskoj populaciji iz Srbije: „Djelovale su mnogo bolje, dijelile su hranu i bile su prilično širokih shvatanja u vezi sa različitim temama“.

„Srbi su kriminalci koji su fini samo kada imaju korist od toga, opsjednuti su statusnim simbolima, i ne poštuju austrijske zakone“, glasi sljedeći komentar.

Da nije sve tako crno ukazuje navodno jedan košarkaš koji je imao prijatelje Srbe među svojim saigračima u Austriji.

„Očito se razlikujemo po temperamentu, jer oni su bili pasionirani ljubitelji košarke i mnogo su psovali. Ali, oni koje sam dobro poznavao, van terena su uglavnom bili mirni i ljubazni“, piše on i dodaje da je upoznao i neke „lude Srbe“ dok je bio barmen.

„Bili su pravi kriminalci, zastrašujuće. Ali pretpostavljam da je kod većine takvih rat ostavio psihološke posljedice, čak i ako su rođeni ovdje. To što nijesi Austrijanac i što ne pripadaš ovdje je teško samo po sebi, a njihova impulsivnost im takođe ne pomaže“, zaključuje košarkaš.

Da su neke od navedenih stvari bar dijelom istinite, čini se, pokazuju i reakcije srpskih korisnika Redita, čiji su komentari na ovu temu prevedeni na engleski jezik.

„Nije daleko od istine. Momci koje znam ovde u Beču su kockari, imaju nove automobile, voze brzo i slušaju glasnu muziku. Seljački mentalitet najgore vrste“, piše jedan korisnik koji se predstavlja kao Srbin.

Drugi, takođe Srbin koji živi u Beču, potvrđuje njegove riječi: „Zaista se ovako ponašaju. To je generacija čiji su roditelji pobjegli nakon rata, rođeni su i odrasli u Srbiji, a tamo odlaze samo kada su na putu za more i nazad“.

Ipak, ima i onih koji su stali u odbranu svojih sunarodnika u Austriji, pa navode da osim pojedinaca koji su umiješani u kriminal, tamo živi i radi mnogo „normalnih ljudi i majstora“.

Kako piše u jednom komentaru, iako su to dobri ljudi, nedostaje im obrazovanje, zbog čega i nijesu omiljeni društveni sloj za prosečnog Austrijanca. Međutim, postoje i oni koji su izvršni direktori, ljekari, inžinjeri.

„Znam da su me Austrijanci nekoliko puta smiješno gledali kad su me čuli da govorim srpski, ali koga briga. Ako vam je savjest čista, nema potrebe da se nervirate zbog nečijeg mišljenja. Barem su iskreni na Reditu, jer u stvarnosti zapravo nemaju petlju da kažu šta misle“, napisao je jedan Srbin.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Nacion
Nacion
02.07.2021. 16:26

Ošinuti jadnički,uživaju kad ih svi mrze.😂😂😂

Sponzor

Najčitanije