Povežite se sa nama

Društvo

KALUĐEROVIĆ: Mičite se sa Cetinja, ostvarićete cilj gdje god ustoličili Joanikija

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Branko Banja Kaluđerović, čovjek čije ime na Cetinju je dobro poznato, humanista koji je, između ostalog, poklonio i kuću u kojoj se nalazi Crnogorska pravoslavna crkva, poručuje u razgovoru za Dnevne novine da Cetinjani nikome ništa ne žele da zabrane, već samo da odbrane i da se 5. septembra ne brani samo dostojanstvo Crne Gore, nego i srpski narod od “političke ološi i plaćenika” koji se predstavljaju kao njihove vođe i zaštitnici.

– Pamtim devedesete i đe smo mi sa Cetinja slali poruke mira i pjevali: ‘Sa Lovćena vila kliče, oprosti nam, Dubrovniče’. Tada su nas zvali ustašama, a danas, 30 godina kasnije, opet su Cetinjani u problemu. Sad smo anti srbi, crnogorski nacionalisti. U to nas pakuju oni koji hoće da nas ponize i diskredituju. Preko svojih prljavih medija šire priču da smo mi komite, maltene kriminalci, a mi smo samo časni Crnogorci, časni Cetinjani i ništa drugo. Mi nikome ništa nećemo da zabranimo, samo želimo da odbranimo. I od koga od lažnih Srba. Za mene Mandić i družina ne mogu biti pravi Srbi. Zato im poručujem – Sram vas bilo. Mi 5. septembra branimo i srpski narod na Cetinju od vas, jer vi nijeste Srbi. Cetinjani više poštuju mrtvoga Amfilohija nego Zdravko Krivokapić i sva klika koju je bivši mitropolit doveo na vlast. Oni su ga ponizili i izdali, niko drugi – poručuje Kaluđerović.

Sagovornik Dnevnih novina ističe da nema tablica na vozilima iz Srbije koje nijesu bile i nijesu dobro došle na Cetinju. Nema tog turiste iz te države koji nije dočekan domaćinski.

– Tako se i ja osjećam kad pođem na Zlatibor. Nema tamo kuće đe me ne zovu na slavu. Takvih primjera je mnogo. Ali nijesmo po mjeri Mandića i te političke ološi. Oni su zbog lažnog predstavljanja da štite srpski narod rasturili Crnu Goru po dubini i po širini. Razvali nam državu par političkih bitangi. Ali, tu je dosta krivice bivše vlasti. Imali su kad da riješe ova pitanja, ne u našu korist, nego u korist istine – ističe Kaluđerović.

Kaluđerović ne krije da je kao Cetinjanin uključen u dešavanja uoči ustoličenja Joanikija, ali samo iz jednog razloga zbog mira.

– Ima na Cetinju ljudi koji su prije 30 godina dobili metak ispred Cetinjskog manastira. E ja ne želim da tamo ponovo bude krvi. Zato je moja poruka Srpskoj pravoslavnoj crkvi: Mičite se sa Cetinja. Vi ćete ostvariti svoj cilj gdje god ustoličili Joanikija. A ako stvarno hoćete na Cetinju, da i to malo crnogorskoga ponosa što je ostao ponizite, nećete moći i uzmite se u pamet – ističe Kaluđerović.

Komentarišući sastanak ministra unutrašnjih poslova i šefa Uprave policije sa novinarima i poruku da ne mogu nikome da garantuju sigurnost, poznati Cetinjanin jasno poručuje: “Stid me njihove izjave, zato što izjednačavaju časne Cetinjane i patriote sa nekim profiterima i plaćenicima sa druge strane. Siguran sam da je svaki časni Srbin na našoj strani”.

Podsjeća da Cetinjani nijesu izlazili na ulice ni kada su gašena preduzeća, niti kad nijesu ispunjena obećanja, ali su uvijek izlazili zbog časnih stvari.

– Ovdje se radi o dostojanstvu. Možeš me maći s posla, možeš me ostaviti bez plate, radiću i džabe ako treba, ali me nemoj ponižavati. Zato, ako se ovo ustoličenje obavi na Cetinju i bude nekih incidenata, biće odgovorna sva Crna Gora. Ne daj bože da se nešto desi. Zato poručujem mičite se sa Cetinja, preko ovoga se ne može preći- Zato je, kako ističe, njegova poruka Srpskoj pravoslavnoj crkvi: Mičite se sa Cetinja. Vi ćete ostvariti svoj cilj gdje god ustoličili Joanikija – poručuje Kaluđerović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije