Povežite se sa nama

Društvo

KANDIDATI ZA DIREKTORA POD SUMNJOM: Marković diplomirao ove godine, Raonić i Stijepović ćute o diplomi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Iako je konkurs za izbor novog generalnog direktora RTCG istekao jos 19. jula, u javnosti ne prestaje polemika oko pitanja da li prijavljeni kandidati ispunjavaju zakonom predviđene uslove za prvog čovjeka Nacionalnog javnog servisa. Pored eventualnog sukoba interesa nekih od njih, problematično je i to da li prijavljeni kandidati ispunjavaju formalne uslove za tu poziciju.

Nakon što je NVO „Media centar“ upozorila da su četiri člana Savjeta RTCG u poslovnom odnosu sa jednim od kandidata, Borisom Raonićem, reagovala je i Agencija za sprečavanje korupcije ASK, koja je utvrdila da je Raonića stekao uslove da se prijavi na konkurs za generalnig direktora Javnog servisa.

Đurović: Mišljenje ASK manipulativno

Direktor „Media centra“ Goran Đurović za Gradski portal ocjenjuje da ASK mijenja teze.

„Media centar“ je, navodi Đurović, ukazao na nepreciznost Statuta u dijelu načina donošenja odluka članova Savjeta kada se oni nađu u rodbinskom, poslovnom ili drugom odnosu koji može uticati na njihove odluke, kako prilikom izbora generalnog direktora tako i u drugim situacijama.

– ASK je u svom mišljenju ukazivala na buduće odnose Raonića, kao potencijalnog generalnog direktora, i članova Savjeta, zanemarujući da je problem u činjenici da jedan kandidat (a moguće i ostali) može, zahvaljujući svojim poslovnim odnosima sa članovima Savjeta, ostvariti prednost u samom postupku izbora generalnog direktora – kaže Đurović.

Đurović poručuje da će u tom slučaju izbor generalnog direktora biti kompromitovan i ostati pod sumnjom ostvarivanja partijskog uticaja. Profesionalizacije RTCG neće biti, dodaje, ukoliko se pitanje sukoba interesa članova Savjeta RTCG ne reguliše prije izbora generalnog direktora.

Kada je riječ o ispunjenju formalnih uslova, Đurović je mišljenja da Boris Raonić nema deset godina radnog iskustva sa neophodnim stepenom kvalifikacije.

– Sa druge strane, činjenica je da Zakon o RTCG nije precizno propisao da je neophodan uslov deset godina radnog iskustva u nivou kvalifikacije, što upućuje na zaključak da se radi o zapravo dva odvojena uslova koja kumulativno treba da budu ispunjena, a ne o jednom, cjelovitom uslovu – kazao je Đurović.

Marković: I Raonića pitajte kada je diplomirao

Jedan od kandidata, dugogodišnji novinar Nikola Marković prvi se našao u centru interesovanja javnosti, u pogledu ispunjavanja uslova. Naime, postavlja se pitanje da li Marković ima dovoljno radnog iskustva pod nivoom kvalifikacija VII-1, obrazovanja, koje je, po konkursu, neophodno za tu pozicij. U razgovoru za Gradski portal, Marković je saopštio da je diplomu profesora srpsko-hrvatskog jezika i književnosti stekao ove godine, na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

– Kao što sam već saopštio, četiri ispita koja su mi preostala položio sam u januarskom roku i to u terminima kako su bili zakazani. Neistina je da sam položio ispite i diplomirao u jednom danu. Jedini razlog zbog kojeg sam sada diplomirao je taj što je to bio neophodan formalni uslov koji mi je bio potreban da se prijavim na konkurs – rekao je Marković.

Dodaje da je sve naveo u prijavi koju je dostavio Savjetu RTCG.

– Koliko znam i kandidat Boris Raonić je u sličnoj poziciji, ali to ne smatram nikakvom preprekom za naše kandidature – zaključuje Marković.

Raonić priču prebacuje na pravnu službu RTCG

Isto pitanje vezano za godine radnog iskustva pod kvalifikacijom VII-1 stepen upućeno je drugom kandidatu Borisu Raoniću.

– Moja kompletna dokumentacija je u pravnoj službi RTCG, pa vas upućujem na njih. Ne želim da pravim javni performans i rijaliti. Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, od pravne službe RTCG možete dobiti sve informacije – kratko je poručio Raonić za Gradski portal.

Ipak, iz te službe RTCG su za Gradski portal nezvanično saopštili da je dokumentacija prijavljenih kandidata zapečaćena i da ne može biti otvorena do isteka zakonom predviđenog roka.

I Stijepović ćuti o datumu diplomiranja

Treći kandidat Milutin Stijepović tvrdi da ispunjava sve uslove, te da pojedini mediji već favorizuju svoje kandidate.

– Ostalo prepuštamo komisiji koja sve provjerava i procjenjuje. Ovo nijesu izbori, ovo je konkurs koji podrazumijeva određena pravila – poručuje Stijepović za Gradski portal, ne želeći da odgovori na pitanje kada je diplomirao.

Tumačenje spornih odredbi radnih propisa dala je i predsjednica Sudskog savjeta i profesorica radnog prava Vesna Simović-Zvicer, koja za Gradski portal objašnjava da su radni staž i radno iskustvo različite kategorije i da ih Zakon o radu kao takve prepoznaje.

– Radno iskustvo ne podrazumijeva vrijeme provedeno u radnom odnosu, jer možete biti u radnom odnosu sa završenom srednjom školom, višom školom − ali sve to predstavlja radni odnos. Radno iskustvo definiše ono iskustvo koje ste stekli kroz radni odnos, ugovor o stručnom osposobljavanju ili volonterskom radu, ali u nivou kvalifikacije. Zakon o radu u članu 5. jasno definiše značenje radnog iskustva – poručila je Simović-Zvicer.

Gradski portal je jutros objavio sa bi i zbog činjenice da Savjet RTCG nije usaglasio akt o sistematizaciji sa Zakonom o nacionalnom javnom emiteru, na što je bio obavezan prije nego što je raspisao konkurs za generalnog direktora Javnog servisa, u skladu sa članom 27 Zakona o radu, konkurs mogao biti ponisten. Naime, kako je definisano tim članom, poslodavac može da donese odluku o poništenju oglasa za slobodno radno mjesto u periodu od 45 dana od dana njegovog objavljivanja, zbog izmjene propisa, akta o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ili drugih opravdanih okolnosti nastalih nakon objavljivanja oglasa.

Zakon o nacionalnom javnom emiteru, u članu 50, stav 1 definiše: Za generalnog direktora RTCG može biti imenovano lice koje je državljanin Crne Gore, sa prebivalištem u Crnoj Gori, koje ima najmanje VII-1 nivo kvalifikacija obrazovanja i najmanje 10 godina radnog iskusta, dok važeći akt o sistematizaciji RTCG propisuje VII-1 nivo kvalifikacija i 5 godina radnog iskustva.

Izvor Gradskog portala zaključuje da Savjet RTCG konkurs za generalnog direktora nije sproveo u skladu sa Zakonom, te da se mora poništiti.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije