Povežite se sa nama

Društvo

KARAĐORĐEVIĆ: Ovdje nije tema imovina kraljevske porodice, već pitanje privatnog vlasništva

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Restitucija imovine srpske kraljevske porodice Karađorđević u Crnoj Gori nije pitanje pravne osnove već političke volje, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) srpski prijestolonasljednik Aleksandar Karađorđević.

„Ovdje nije tema imovina kraljevske porodice, već pitanje privatnog vlasništva“, navodi Karađorđević u pisanoj izjavi.

Karađorđevići su 2005. podnijeli zahtjev za vraćanje nekretnina koje su im oduzete 1947. odlukom Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Tema vraćanja imovine Karađorđevićima aktuelizovana je izjavom predsjednika Opštine Budva Marka Carevića od 14. jula da Crna Gora treba da im vrati imovinu koju je, kako smatra, bespravno oduzela, što je dan kasnije potvrdio i za RSE.

„Očekujem da će nova vlast raditi u interesu države i građana, te da će napraviti pravni sistem u kojem će pravo funkcionisati kako treba. Tu samo treba dobra volja i logika. Ja ne odlučujem, ali ako se budem pitao, javno iznosim svoj stav jer sam i došao da mijenjam na bolje“, kazao je Carević za RSE.

Na pitanje RSE da li očekuje da promjena vlasti u Crnoj Gori utiče na proces restitucije, srpski prestolonasljednik nije konkretno odgovorio.

„Situacija je ista kao što je bila i prethodnih godina – uvijek je bilo u rukama Vlade da učini pravu stvar“, naveo je Karađorđević.

Vlada i Ministarstvo finansija, u čijem se resoru imovinska pitanja, nisu odgovorili na pitanje RSE kakav je njihov stav povodom zahtjeva Karađorđevića za povraćaj imovine.

A što traže Karađorđevići?

Zahtjevom za restituciju porodica Karađorđević traži vilu „Miločer“, veliki dio Miločerskog parka, parcele u Pržnom i na Svetom Stefanu, te kuću na Cetinju i objekat u Rijeci Crnojevića.

Vraćanje imovine bivšim vlasnicima u Crnoj Gori je propisano Zakonom o restituciji iz 2004. godine, a sprovodi ga Komisija za povraćaj i obeštećenje koja je dio Ministarstva finansija.

Komisija je dva puta odbila zahtjev kraljevske porodice 2007. i 2012. godine, nakon čega su Karađorđevići uložili žalbu.

„Nakon žalbi koje smo podnijeli i sprovedenih sudskih postupaka, oba puta je sud poništio ove odluke i vratio postupak Komisiji za restituciju, gdje je još u toku prvostepeni postupak“, navodi se u dopisu Karađorđevića.

Mještani i imovina Karađorđevića

Pojedini mještani 2017.godine prvi put su saznali da se u zahtjevu Karađorđevića pominje i njihova imovina, iako kažu da generacijama posjeduju uredna dokumenta o vlasništvu.

Povodom aktuelnog slučaja, nevladino udruženje „Za ljepši Sveti Stefan“ poručilo je predsjedniku Opštine Budva da se ostavi Paštrovića, te da prestane da uređuje njihovo dvorište.

„Gospodin Carević je u maniru populističkih političara i skandaloznim poluinformacijama istupio ispred Pastrovića, da nam on lično uređuje dvorište, pozivajući državne organe da izvrše restituciju imovine Karađorđevića. Ovim putem smo izazvani na oštru reakciju i poručujemo mu da se ostavi Paštrovića“, poručili su iz nevladine organizacije.

Dodaju da je pleme Paštrovića, koje naseljava taj dio Budve, tokom istorije bilo lojalno srpskoj dinastiji Karađorđevića.

Ko gazduje imovinom koju Karađorđevići potražuju?

Najveći dio nekretnina koje Karađorđevići potražuju je u vlasništvu države Crne Gore, preko većinskog udjela u akcionarskom društvu „Sveti Stefan hoteli“ koje njima upravlja.

Hotelski kompleksi Sveti Stefan i Miločer su 2007. dati u dugogodišnji zakup kompaniji Adriatic Properties, koja ih je rekonstruisala, a na parceli koju takođe potražuju Karađorđevići, gradi novi hotel sa pet zvjezdica i apartmanima.

Carevićeva izjava o njihovom vraćanju srpskoj kraljevskoj porodici dolazi u vrijeme kada su ti ekskluzivni hoteli zatvoreni tokom sezone, prvi put od kada ih je zakupio strani investitor.

Zatvaranju je prethodilo nekoliko protesta dijela mještana koji su, uz učešće Carevića i drugih opštinskih čelnika, blokirali rad gradilišta, protiveći se izgradnji hotela i apartmana i zahtijevajući bezuslovan pristup hotelskim plažama.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije