Povežite se sa nama

Vijesti

KARMA JE ČUDO: U Novom Pazaru umjesto „Bože pravde“ puštena druga pjesma

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Branko Ružić rekao je da slučaj u Osnovnoj školi „Rifat Burdžović Tršo“ u Novom Pazaru predstavlja skandal i nepoštovanje države i svih njenih simbola

„Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvjetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrditi odgovornost i učiteljice i direktora“, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

On je istakao da Republika Srbija obezbjeđuje veliki stepen ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je riječ o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje.

„U našim školama nastava se u potpunosti izvodi na osam jezika nacionalnih manjina, odobravaju se i štampaju udžbenici na tim jezicima, a kroz poseban predmet – maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na 16 jezika nacionalnih manjina omogućeno je čuvanje nacionalne kulture, jezika i identiteta. Malo je zemalja u kojima predstavnici manjina mogu da se upisuju u javne knjige na svom pismu, obraćaju u opštini na svom jeziku, imaju pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju, gdje se ispisuju toponimi na jezicima manjina. Rijetko koja zemlja je hvaljena na ovu temu kao Republika Srbija“, naveo je on.

Podsjetimo, „skandal“ je zabilježen prvog dana nove školske godine u Novom Pazaru.

Učiteljica u Osnovnoj školi „Rifat Burdžević Tršo“ Adela Karaahmetović Melajac juče je na prvom času umjesto zvanične državne himne „Bože pravde“ đacima pustila takozvanu himnu Bošnjaka „Ja sin sam tvoj“.

Učionica je bila ukrašena bijelim i zelenim balonima sa natpisom „Bosanski jer sam Bošnjak“ dok su đaci pjevali sa rukom na srcu.

Koliko su Pazarci zadovoljni statusom manjine u Srbiji, pokazuje i snimak sa odbojkaške utakmice reprezentacije Srbije kada su „pošteno“ izviždali himnu:

 

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije