Povežite se sa nama

Region

KARUP DRUŠKO: Beograd je produžena ruka Moskve na Balkanu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Incko nakon dvanaest godina napušta kancelariju OHR-a. Njemačka je najavila da će za novog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini kandidovati Kristijana Šmita, što je izazvalo različite komentare ne samo u BIH, već i u regionu i u Evropi, kazala je u emisiji „Pogled u dvorište“ Gradskog radija sarajevska novinarka Dženana Karup Druško.

„Zapad je jasan u podršci Šmitu, tu nema mimoilaženja. Naravno, suzdržana je Rusija, koja očito nije zadovoljna imenovanjem novog Visokog predstavnika“, navodi Karup Druško, podsjećajući da Visoki predstavnik ima ovlašćenje „da itekako utiče na procese u BiH, što izaziva strah kod onih koji krše Dejtonski sporazum, odstupaju od njega ili ga selektivno primjenjuju“.

Sarajevska novinarka podvlači da je Rusija remetilački faktor na Balkanu, te da je cilj Moskve blokiranje evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana.

„Crna Gora je od 2015. godine bila meta ruskih akcija i specijalnih operacija, iza kojih se krije stari geopolitički interes Rusije da izađe na Jadransko more. Danas Kremlj u novom Visokom predstavniku u BiH vidi neprijatelja, što se jasno vidi u izjavama ruskog ambasadora u Sarajevu“, ističe Karup Druško.

Namjera Njemačke je, smatra novinarka, da kroz neophodne reforme Bosnu i Hercegovinu vrati na evropski put.

„Prema najavama administracije predsjednika SAD-a Džozefa Bajdena, Vašington i Brisel zauzeće isti stav prema zemljama Zapadnog Balkana: naša budućnost je u EU“, kaže Karup Druško.

Predsjednik Predsjedništva BiH Milorad Dodik u javnim nastupima selektivno koristi djelove Dejtonskog sporazuma, ubjeđujući građane bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska da na to ima pravo. Naravno, Dodik to radi u svoju korist, ne u korist građana entiteta RS“, naglašava Karup Druško.

Komentarišući sastanak najviših zvaničnika bh entiteta Republike Srpske i predsjednika Srbije Aleksanda Vučića povodom imenovanja novog Visokog predstavnika za BiH, Dzenana Karup Druško kaže da je riječ o još jednom spektaklu za javnost, kojim se potencira značaj predsjedniku Srbije.

„Predsjednik Vučić nema moć da utiče na izbor Visokog predstavnika Bosne i Hercegovine, niti ima ovlasti u provodbi Dejtonskog mirovnog sporazuma. Beograd je satelit Moskve, preko koga Kremlj, destabilizujući region, pokazuje da podržava Dodika i političare u entitetu RS“, zaključuje Karup Druško.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije