Povežite se sa nama

Društvo

Kašćelan: Cetinje orijentir i svjetionik Crnogorcima što da ne oproste, nikada

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Na proslavi Dana osnivanja Prijestonice gradonačelnik Aleksandar Kašćelan kazao je da je Cetinje kroz vjekove bilo orijentir i svetionik Crnogorcima u kom pravcu da se kreću, kako da sačuvaju sebe i druge od sebe, kojim načelima i moralnim kodovima da se povinuju, i što da ne oproste, nikada.

 

“Ovaj grad je simbol naše duhovnosti, preteča naše političke pismenosti i ogledalo političke kulture. Ono je mozaik najvrijednijih ljudskih vrlina koje ga čine tako posebnim i osobenim, muza je umjetnosti i vječna ispiracija. Cetinje je grad posljednjih boema, umjetnika i svih dobronamjernih putnika namjernika”, rekao je Kašćelan.

U Prijestonom Cetinju koje danas slavi 540 godina od osnivanja zametnule su, navodi Kašćelan, sve naše pobjede i sva bremena koje je vrijeme, kao jedina konstanta, sudbinski dodijelio ovom posebnom mjestu.

Teška epidemiološka situacija, protekla godina i politički turbulenta

Kašćelan je rekao da Prijestonica već drugu godinu zaredom dočekuje u izuzetno teškoj i komplikovanoj epidemiološkoj situaciji. Navodi da je vise stotina njegovih sugrađana inficirano  koronavirusom, naglašavajući da su tokom godine zbog koronavirusa izgubljeni mnogi životi.

Prvi čovjek Cetinja podsjeća da je protekla godina i politički bila izuzetno turbulenta.

“Svjedočili smo dešavanjima koja su naš grad postavila u fokus domaće, regionalne i svjetske javnosti. Scene sa Cetinja obišle su svijet. Desio se još jedan Belveder. Nijesam vjerovao da će moja generacija doživjeti sudbinu naših đedova, da ćemo ponovo morati da se politički i građanski borimo za svoje ime, državu, jezik, zastavu. Nijesam vjerovao da se može desiti da dimne zavjese i suzavac zamijene cetinjske magle, da se mogu desiti gumeni meci u demokratskoj državi” kazao je on.

Ističe, međutim, da je ponosan zbog načina na koji je lokalna uprava sa građanima odreagovala na septembarska dešavanja, što su bili “na visini zadatka i u političkom i u ljudskom smislu”.

“Više od svega raduje me što je ustala demokratska, građanska, antifašistička i sekularna Crna Gora i još jednom snažno poručila da se odlučno protivi svakom obliku diskriminacije, kulturocidu i etnocidu”, kazao je Kašćelan i poručio da “moramo ostati društvo slobodnih građana koji su kadri da u svakoj situaciji jasno i javno, i bez osude, saopšte svoj stav o svim dešavanjima”.

Ne smijemo dozvoliti da se o našoj državi odlučuje sa strane

Gradonačelnik Cetinja kaže da ne smijemo biti pasivni posmatrači društvenih zbivanja i dozvoliti “da se o našim životima, državi, gradu odlučuje sa strane”.

“Vrijednosti demokratskog, građanskog i evropskog društva moraju nam biti ključne ideje vodilje, ako ne želimo da postanemo dio tuđe agende u kojoj nam je, sasvim sigurno, rezervisano mjesto za nestajanje”, naveo je Kašćelan.

Prvi čovjek Cetinja kaže da se pitanje opstanka crnogorske države, njenog naroda i kulture ne tiče se samo Cetinja u kojem se “najglasnije zbori o svemu, pa i ovoj izuzetno važnoj temi koja se tiče svih naroda koji konstituišu Crnu Goru”.

“Ovo nije i ne smije biti samo političko pitanje preko kojega se prelamaju različiti uskopartijski interesi, već je ono životno važno u polarizovanom crnogorskom društvu u kojem se sve agilnije razaraju sve civilizacijske vrijednosti”poručio je gradonačelnik Cetinja.

On naglašava da su građanski koncept države, jednakost, ravnopravnost, sloboda, Pravda, samo neki od osnovnih postulata, koje ne smijemo izgubiti iz vida kada planiramo budućnost Crne Gore, ali i Cetinja, kao prijestonog grada.

“Moramo ostati, kao što smo vazda bili, dostojni potomci slavnih predaka koji se nijesu povlačili pred nevoljom, već se hrabro i odlučno suočavali sa svim izazovima pred koje ih je život stavljao”, kazao je Kašćelan da proslavi Dana osnivanja Prijestonice.

Plaketa “Ivan Crnojević” dodijeljena Slobodanu – Puru Đuriću

Gradonačelnik je saopštio da je plaketom „Ivan Crnojević“ (koja nosi ime osnivača grada), dodijeljena istaknutom crnogorskom kulturnom stvaraocu, slikaru i bivšem gradionačelniku Cetinja Slobodanu – Puru Đuriću.

On je rekao da se u Đurićevim  slikama i umjetničkom narativu prepoznaju “jedinstvene vizure cetinjske urbane specifičnosti”.

“Intezivni kolorit pejzaža sa njegovih slika uvodi nas u posve sentimentalni svijet njegovog rodnog krajolika, kojem je u toku višedecenijskog stvaralašva umjetničkim i društvenim angažmanom prilježno doprinosio”, kazao je Kašćelan.

Podsjetio je da je Đurić ukazom predsjednika SFRJ-a Josipa Broza Tita odlikovan  Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom za zasluge i postignute uspjehe u radu od značaja za socijalističku izgradnju zemlje, i Ordenom Republike kojim ga je odlikovalo Predsjedništvo SFRJ za naročite zasluge na polju javne djelatnosti kojom se doprinosi opštem napretku zemlje kao Gradonačelnik Cetinja.

Rekao je da je kao Cetinjanin i gradonačelnik ponosan to je u prilici da uruči Povelju „Ivan Crnojević“ vrsnom intelektualcu, umjetniku i društveno-političkom radniku Slobodanu – Puru Đuriću koji je “svojim životnim djelom i kičicom ponosno doprinosio međunarodnoj prepoznatljivosti i ugledu Cetinja i države Crne Gore”.

Pozdravljajući prisutne, ovogodišnji dobitnik Povelje „Ivan Crnojević“  Slobodan –  Puro Đurić, iskazao je izuzetno zadovoljstvo.

“I do sada sam dobijao nagrade, ali kada dobijete nagradu od grada u kojem ste rođe, e to je namilija nagrada. Ovo mi pričinajava veliko zadovoljstvo i satisfakciju, hvala vam. Živjelo Cetinje i živjela Crna Gore”, kazao je on.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije