Povežite se sa nama

Društvo

Kašćelan položio vijenac na spomenik Kruški i Hodžiću: Oni su simboli borbe i ljubavi prema Crnoj Gori

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan i predstavnici Udruženja boraca NOR-a i antifašista Cetinja položili su vijenac na spomenik herojima Gojku Kruški i Musi Buti Hodžiću na Balšića pazaru.

– Danas smo došli da odamo poštu velikom heroju našeg grada, čovjeku koji je dao život za našu Crnu Goru, koji je za nju disao i kojoj je pjevao dok su mu stavljali omču oko vrata – Gojku Kruški. Proglašen za heroja sredinom prošlog vijeka, Gojko je postao vječni simbol prkosa i ponosa, otpora i prezira prema okupatoru – kazao je Kašćelan.

Foto: Prijestonica

On je dodao da su Gojko i njegov albanski prijatelj iz Skadra Musa Buta Hodžić obješeni na Balšića pazaru zbog borbe za svoje ideale, zbog slobode i ovog krša crnogorskog vjekovima nepokorenog. Iako nijesu dočekali ono za šta su se borili – smrt fašizma, Kruška i Hodžić su ostali simbol borbe, nepokolebljivosti i bunta.

– Ledi se krv u žilama svakog 13. januara, ne od ove cetinjske zime i ciče, već od pomisli da je na zvjerski način oduzet život mladića zbog borbe za našu slobodu. Prođe me jeza ali i divljenje zbog načina na koji je Gojkova porodica podnijela zlu sudbinu i kako se ni u tako strašnom zlu nije predala niti ponizila pred okupatorom. Tada dostojni u bolu, danas vrijedni istorijskog sjećanja – rekao je gradonačelnik.

Foto: Prijestonica

Grad heroj i njegovi heroji, naglasio je Kašćelan, konstantno nas opominju da moramo slijediti put koji su oni krvlju utrli – put mira i slobode koji vodi ka porodici evropskih razvijenih naroda.

Istorija je učiteljica života, a Cetinjani i Cetinjanke je ne uče samo iz udžbenika već iz svakog kutka našeg grada kroz koji prolaze: “Cetinjani znaju, ali je nažalost danas dosta onih koji moraju da nauče šta je ljubav prema domovini. Treba da dođu na Cetinje da osjete, vide i razumiju kako se voli i poštuje Crna Gora, kako se brani od onih koji bi vječno da je zgaze različitim čizmama, istog proizvođača. Da stanu ovdje, ispred ovog spomenika i sjete se da pokoljenja djela sude”.

Kašćelan je kazao da mi danas zato slavimo Gojka Krušku i Musu Hodžića, i vjerujemo da slobodu crnogorsku nikada više tako skupo plaćati nećemo.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije