Povežite se sa nama

Vijesti

KAŠĆELAN: Ustoličenje obaviti van Cetinja (AUDIO, UŽIVO)

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U toku je vanredna sjednica Skupštine Prijestonice Cetinje, a povodom najave ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija 5. septembra na Cetinju

Gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan kazao je da bi ustoličenje trebalo obaviti van Cetinja.

“Ovaj stav jasno smo predočili više puta nosiocima vlasti na državnom nivou, jer su u njihovim rukama operativna saznanja o razvoju bezbjednosne situacije i svim rizicima, ali i instrumenti moći. Zato ih pozivam na odgovoran odnos i poštovanje Ustava. Pozivam i mitropolita Joanikija da kao duhovnik pozove vjernike na smirivanje tenzija i da čin ustoličenja organizuje van Cetinja”, naveo je Kašćelan.

Predsjednik Kluba odbornika SDP u Skupštini Prijestonice i potpredsjednik SDP Nikola Đurašković, na početku sjednice, predstavio je predložene zaključke kojim se traži da se organizatori ustoličenja najavljenog za 5. septembar odustanu od tog čina na Cetinju i da ga obave u drugom gradu.

On je naveo da predlažu te zaključke jer bezbjednosna situacaija 5. septembra može biti ugrožena.

“Cetinje ne može ćutke posmatrati da se u njemu odigrava simboličko pokoravanje Crne Gore i mora direktno upozoriti da ustoličenje mitropolita SPC može biti ugrožena naša najveća vrijednost – mir”, poručio je Đurašković

Ranije je objavljeno da će odbornici građanskog pokreta URA glasati da se ceremonija ustoličenja mitropolita ne održi u Cetinjskom manastiru.

 

Građanski pokret URA pozvao je nadležne organe da dobro analiziraju bezbjednosnu situaciju povodom planiranog skupa na Cetinju poručujući da država dužna da garantuje mir i prava i slobode svih građana.

Cetinjski SDP pozvao je organizatore aktivnosti predviđenih za 5. septembar u Cetinjskom manastiru da od njih odustanu ili da ih obave u nekom drugom gradu radi očuvanja građanskog mira i spokoja građana Cetinja i svih koji u tom gradu borave, saopštio je predsjednik Kluba odbornika SDP u Skupštini Prijestonice i potpredsjednik SDP Nikola Đurašković.

Na vanrednoj sjednici, koju je inicirao SDP, odbornici će se izjasniti o Odluci kojom se pozivaju organizatori da odustaju od ceremonije najavljene za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, ili da je održe u drugom gradu.

Takođe, Skupština Prijestonice ovlastiće gradonačelnika Aleksandra Kašćelana da uradi sve iz svoje nadležnosti kako bi se spriječile aktivnosti na teritoriji grada ili u objektima koje su u vlasništvu Prijestonice, a koje imaju za cilj ometanje svakodnevnog života građana Cetinja. Odbornici će Vladu Crne Gore pozvati da ne doprinosi povećanju tenzija i narušavanju mira i doprinese njegovom očuvanju, tako što će od SPC tražiti da odustane od ceremonije ustoličenja na Cetinju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije